Trije obtoženi naj bi posedovali ponarejene dokumente več tujih držav. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Trije obtoženi naj bi posedovali ponarejene dokumente več tujih držav. Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

45-letni Orlin Rusev, 41-letni Bizer Džambazov, 31-letna Katrin Ivanova, 31-letni Ivan Stojanov in 29-letna Vanja Gaberova bodo obtoženi "zarote zbiranja informacij, ki bi lahko bile neposredno ali posredno koristne za sovražnika" z namenom škodovati varnosti in interesom Združenega kraljestva, je sporočilo tožilstvo v Londonu.

Pred westminstrsko sodišče bodo stopili v torek. Obtožbe se nanašajo na domnevna kazniva dejanja, ki naj bi jih peterica izvedla med avgustom 2020 in februarjem 2023, navedbe tožilstva povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Obtoženi naj bi delali v operativni vohunski celici za ruske varnostne službe, sodelovali pa naj bi v operacijah v Veliki Britaniji in Evropi, poroča BBC.

Sorodna novica Pri treh domnevnih ruskih vohunih v Londonu našli tudi lažne slovenske dokumente

Trojica obtožena tudi posedovanja ponarejenih tujih dokumentov

Rusev, Džambazov in Ivanova so bili sicer že februarja obtoženi posedovanja lažnih osebnih dokumentov, ne pa tudi vohunjenja. Julija je potekala prva sodna obravnava, vendar so jih proti plačilu varščine pozneje izpustili.

Londonska metropolitanska policija je med preiskavo domov Ruseva, Džambazova in Ivanove v Londonu in Norfolku našla ponarejene potne liste in druge osebne dokumente. Poleg slovenskih naj bi imeli tudi britanske, bolgarske, francoske, španske, italijanske, hrvaške, grške in češke dokumente.