Protivladni protesti v ponedeljek zvečer so potekali v prestolnici Sofiji, kot tudi v drugih mestih po državi, in sicer v Varni, Burgasu in Plovdivu. Foto: Reuters
Protivladni protesti v ponedeljek zvečer so potekali v prestolnici Sofiji, kot tudi v drugih mestih po državi, in sicer v Varni, Burgasu in Plovdivu. Foto: Reuters

Bolgarski premier Boris Borisov iz stranke Gerb je v odzivu na proteste ob koncu tedna sporočil, da zaradi odgovornosti do naroda ne bo odstopil. Vplivni poslanec vladajoče stranke Gerb Toma Bikov v ponedeljek zvečer za državno televizijo sicer ni izključil možnosti predčasnih parlamentarnih volitev.

Redne parlamentarne volitve v Bolgariji bi morale biti marca 2021. Predčasne volitve bi lahko po mnenju poznavalcev pripravili šele jeseni, saj mora predsednik države v skladu z ustavo v primeru predčasnega odhoda sedanje vlade najprej imenovati začasno vlado.

Opozicija podprla proteste

Protesti potekajo že od četrtka, protestniki pa zahtevajo tudi odstop generalnega tožilca in notranjega ministra Mladena Marinova zaradi preiskav v pisarnah dveh svetovalcev predsednika države Rumena Radevaoleg.

Protestniki sicer uživajo podporo opozicijskih bolgarskih socialistov kot tudi proruskega predsednika Radeva, ki je v četrtek zvečer na protestih tudi nastopil kot govornik ter pozval k pregonu "mafije" iz vlade in državnega tožilstva.

Zaradi domnevnega policijskega nasilja nad protestniki so ti zahtevali odstop pristojnih, notranje ministrstvo pa je že uvedlo preiskavo.

Število okuženih od junija narašča

Zaskrbljenost pa so že izrazili bolgarski zdravniki, saj na protestih ni zaradi pandemije covida-19 priporočene ustrezne medsebojne razdalje, kar bi lahko posledično povzročilo porast okužb z novim koronavirusom in s tem zelo obremenilo bolgarski zdravstveni sistem. Število novih okužb z virusom v Bolgariji narašča od sredine junija.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa je v državi do zdaj potrjenih 7411 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 276 okuženih.

V Bolgariji zahtevajo odstop premierja