"Za našo državo se obetajo čudoviti časi," je prepričan britanski premier Boris Johnson. Foto: Reuters

Boris Johnson je podpornikom v Sedgefieldu na severovzhodu Anglije, ki je do zdaj veljal za tradicionalno laburistično volilno enoto, glede brexita dejal, da "ima 100-odstotno podporo" in da brexit "vsekakor lahko dobimo pred božičem".

Odločanje o dogovoru naj bi bila le formalnost, potem ko so konservativci na volitvah dobili absolutno večino. Johnson je napovedal, da bo oblikoval konservativno vlado, ki bo povečala sredstva za zdravstveno varstvo, okrepila varnost in izboljšala infrastrukturo.

Britanski konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili 365 poslanskih mandatov in s tem absolutno večino v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti, ki bodo imeli 203 poslance, so doživeli hud poraz.

Johnson se je po zmagi na volitvah že sešel z Nicolo Sturgeon. Voditelja imata nasprotni stališči glede referenduma o neodvisnosti Škotske. Foto: Reuters
Johnson se je po zmagi na volitvah že sešel z Nicolo Sturgeon. Voditelja imata nasprotni stališči glede referenduma o neodvisnosti Škotske. Foto: Reuters

Sicer pa je Johnson škotski premierki Nicoli Sturgeon v petek sporočil, da ne bo podprl njenega predloga za nov referendum o neodvisnosti Škotske od Združenega kraljestva.

Sturgeonova je namreč referendum napovedala le nekaj ur po razglasitvi izidov volitev, na katerih je njena članstvu v EU-ju naklonjena Škotska nacionalna stranka (SNP) na Škotskem osvojila večino mandatov.

Po drugi strani pa je dejala, da je premierju že povedala, da je treba spoštovati njen politični mandat in ljudem omogočiti izbiro, "enako kot on pričakuje spoštovanje svojega mandata". Johnsonovi konservativci so na Škotskem doživeli hud poraz.

Na Škotskem konservativci šibki

Proevropskemu SNP-ju je na predčasnih parlamentarnih volitvah v četrtek uspelo osvojiti 48 od 59 mandatov, ki so na voljo na Škotskem. To je 13 več, kot jih je imela stranka v prejšnjem sklicu. S tem so Škoti večinsko obrnili hrbet konservativcem in Johnsonu, ki namerava državo popeljati iz Evropske unije do konca januarja, saj so ti tam prejeli le šest mandatov, predtem so jih imeli 13.

"Zdaj ni dvoma, da si večina ljudi na Škotskem želi ostati v Evropski uniji," je povedala škotska premierka. "Kot neodvisna Škotska bomo vedno dobili vlado, ki jo volimo," je še poudarila.

Medtem ko je na referendumu o brexitu leta 2016 52 odstotkov britanskih volivk in volivcev glasovalo za izstop iz EU-ja, jih je bilo na Škotskem 62 odstotkov za obstanek v povezavi.