Shod je potekal od mestnega predela Holyrood do velikega parka The Meadows. Foto: EPAFoto: EPA
Shod je potekal od mestnega predela Holyrood do velikega parka The Meadows. Foto: EPAFoto: EPA

Udeleženci, mnogi odeti v škotske zastave in oblečeni v različne kostume, so med sprehodom prepevali: "Kaj si želimo? Neodvisnost."

Želje po neodvisnosti so vse večje zaradi možnosti brexita brez dogovora, navajajo organizatorji, skupina Vsi pod enim transparentom (AUOB). Podobna shoda za neodvisnost so letos organizirali že v Glasgowu in Aberdeenu.

"Od nikogar ne pričakujem, da bo danes spremenil svoje mnenje o neodvisnosti, to se zgodi med pogovorom na stopnišču. Gre za veliko priložnost za gibanje, da se združi in proslavlja dežju navkljub, saj je prišlo fantastično veliko ljudi," je za BBC Scotland dejala ena izmed glavnih govork, poslanca Joanna Cherry, ki je vodila skupino škotskih poslancev v sodnem procesu proti ustavitvi dela britanskega parlamenta.

Škotska premierka Nicola Sturgeon se shoda ni udeležila, a je sporočila, da proteste podpira. "Brez dvoma, neodvisnost prihaja," je tvitnila premierka, ki je v preteklosti večkrat napovedala, da bodo v primeru brexita na Škotskem organizirali referendum o neodvisnosti.

Organizatorji trdijo, da se je protesta udeležilo 200.000 ljudi. AUOB se je lani sicer "proslavil" z napačnim podajanjem številk, ko so sprva trdili o 100.000 ljudeh na shodu za neodvisnost, policija pa je naštela 20.000 udeležencev.