Boris Johnson. Foto: Reuters
Boris Johnson. Foto: Reuters

Johnson je dejal, da odstopa s takojšnjim učinkom, kar bo sprožilo takojšnje nadomestne volitve za njegov sedež.

Pred tem mu je parlamentarni odbor, ki je preiskoval, ali je Johnson kot premier zavajal parlament glede zabav na Downing Streetu med pandemijo, izročil izsledke preiskave oziroma osnutek poročila.

Člani odbora za privilegije so 58-letnemu Johnsonu dali dva tedna časa za odgovor. Po poročanju medijev je odbor priporočil, da se Johnsona suspendira za deset dni.

Johnson je postopek proti njemu označil za nepoštenega. Po njegovih besedah je imel odbor namen, da ga "razglasi za krivega, ne glede na dejstva". Dodal je, da so ga želeli pregnati iz parlamenta.

Odbor je sestavljen iz poslancev različnih strank, večinoma Johnsonovih konservativcev. Sporočili so, da bodo svojo preiskavo končali v ponedeljek in takoj objavili poročilo, poroča BBC.

Britanski premier Rishi Sunak se sooča s trojno preizkušnjo na nadomestnih volitvah, poroča AFP. Svoj odstop "s takojšnjim učinkom" je namreč danes sporočil tudi eden od Johnsonovih zaveznikov, konservativni poslanec Nigel Adams. Le nekaj ur pred Johnsonom pa je v petek z mesta poslanke odstopila tudi ena od njegovih tesnih zaveznic, njegova nekdanja ministrica za kulturo in šport Nadine Dorries.

Kljub njegovemu odstopu pa številni britanski komentatorji in mediji dvomijo, da se Johnson resnično umika iz politike. Ob sporočilu, da zapušča parlament, je namreč navedel, da "vsaj zaenkrat".

Johnson se je znašel točno tam, kjer je rad: v središču pozornosti, opazovalci pa se sprašujejo, kaj bo storil naslednjič, poroča BBC, ki dodaja, da "duh Borisa Johnsona preganja Rishija Sunaka", kar pa "je zadnja stvar, ki jo premier potrebuje".

Johnson ne bo več poslanec

Lani so se mu uprli konservativci

58-letni Johnson je bil lani poleti primoran odstopiti s položaja premierja po uporu v njegovi vladajoči Konservativni stranki, do katerega je prišlo po mesecih obtožb o kršitvah pravil med pandemijo in drugih škandalih.

Johnson je v parlamentu in drugje sicer večkrat zanikal, da bi on ali njegovo osebje kršili protikoronske ukrepe, ki jih je uvedla njegova vlada v obdobju pandemije, z organiziranjem zabav na Downing Streetu.

Čeprav se je skušal distancirati od zabav, je uradna preiskava potrdila, da je zanje ne le vedel, ampak se jih tudi udeleževal. Zaradi škandala, ki je postal znan kot Partygate, je Johnsona kot tudi sedanjega premierja Rishija Sunaka, sicer finančnega ministra v Johnsonovi vladi, doletela globa.

Z novimi ugotovitvami proti Johnsonu se krepi tudi pritisk na Sunaka. Premier je bil med drugim deležen kritik, ker Johnsonove stroške za odvetnika v višini več kot 220.000 evrov plača država.

Johnson je bil premier med julijem 2019 in septembrom 2022, poslanec pa je bil od leta 2001, razen med letoma 2008 in 2016, ko je bil župan Londona.

Boris Johnson odstopil kot poslanec