Foto: AP
Foto: AP

Po podatkih inštituta za javnomnenjske raziskave Gallup International naj bi stranka GERB na volitvah dobila okoli 25 odstotkov vseh glasov, kar je devet odstotkov manj kot na volitvah leta 2017.

Volilna udeležba je bila po ocenah Gallupa okoli 48-odstotna, relativno nizka, a vendarle višja od pričakovane. Uradni izidi po preštetju vseh glasov bodo predvidoma znani v prihodnjih dneh, morda šele v četrtek. V 240-članski parlament pa se bo verjetno uspelo prebiti skupno kar sedmim strankam, kar pomeni, da bo ta zelo razdrobljen.

Uspeh protestnih strank s televizijskim vodoteljem na čelu

Izstopa predvsem uspeh t. i. protestnih strank, ki so si ime ustvarile ob lanskih velikih protivladnih protestih. Drugo mesto se tokrat nasmiha populistični stranki Obstaja takšen narod (ITN) priljubljenega televizijskega voditelja Slavija Trifonova, ki je oster kritik vlade. Vzporedne volitve ji napovedujejo dobrih 17 odstotkov, prvi uradni izidi po 42 odstotkih preštetih glasov pa kar 19 odstotkov glasov.

Sorodna novica Vzporedne volitve: največ glasov stranki GERB premierja Bojka Borisova

Sledijo ji opozicijski socialisti BSP z med 15 in 17 odstotki glasov. Četrto mesto se nasmiha desni opozicijski Demokratski Bolgariji z okoli 11-odstotno podporo, medtem ko naj bi bila sredinska stranka turške manjšine Gibanje za pravice in svoboščine (MRF) oziroma v bolgarščini DPS – ta je od padca komunizma praviloma zasedala tretje mesto in bila nato jeziček na tehtnici pri oblikovanju vlade – tokrat šele peta z okoli devetimi odstotki.

Leva opozicijska stranka Vstanimo! Mafija ven! je blizu bolgarskemu predsedniku Rumenu Radevu, ostremu kritiku Borisova, nacionalistična stranka VMRO pa je dosedanja koalicijska partnerica GERB-a. Slednja se, sodeč po dosedanjih izidih, z okoli štirimi odstotki še bori za dejanski preboj v parlament.

Borisov ima kljub slabemu izidu svojo računico

Protestnim strankam, ki so v nedeljo skupaj osvojile velik delež glasov, je premier v videoposnetku na Facebooku sporočil, da jim samim ne bo uspelo, zato je predlagal združitev.

Ob tem pa jim je očital, da nimajo ne znanja ne kadra za učinkovit boj s pandemijo covida-19 in da se morajo še veliko naučiti, medtem ko imajo oni sami "ogromen potencial".
"Predlagam mir. Uporabimo strokovnjake in prevzemimo odgovornost do decembra za spopad s pandemijo, tako da se bodo lahko stvari spet obrnile na bolje," je predlagal Borisov.

Politična razdrobljenost Bolgarije

Ognjan Minčev, direktor bolgarskega Inštituta za mednarodne raziskave, je za AFP ocenil, da takšne politične razdrobljenosti v Bolgariji v zadnjih 30 letih še ni bilo ter da bo doseganje kompromisa o novi vladi zelo težko. Tudi če bodo koalicijska pogajanja uspešna, napoveduje, da nova vlada ne bo na oblasti več kot leto dni.

Slavi Trifonov, ki je trenutno zaradi simptomov covida-19 v samoizolaciji, je svojim podpornikom v nedeljo zvečer sporočil: "Kar ste naredili danes, je pomembno! Danes ste zmagovalci! Zahtevali ste oblast in sprememba je neizbežna." Vodja MRF-ja Mustafa Karadaja je po drugi strani priznal, da "so bolgarski volivci izbrali spremembo" ter na vprašanja o morebitnih povolilnih koalicijah ni želel odgovarjati. Predsednik Radev pa je ocenil, da so bile tokratne volitve "korak naprej k vrnitvi normalnosti".