Foto: EPA
Foto: EPA

V primerjavi z zadnjimi volitvami leta 2017 naj bi stranka tako izgubila približno devet odstotnih točk podpore.

Druga najmočnejša stranka naj bi bila s 17,1 odstotka glasov nova populistična stranka Obstaja takšen narod (ITN) televizijskega voditelja Slavija Trifonova, ki je oster kritik vlade. Sledijo ji socialisti s 16,7 odstotka glasov.

V parlament naj bi se uvrstili tudi stranka turške manjšine DPS, ki je bila jeziček na tehtnici pri oblikovanju vlade, in nacionalistična stranka Bolgarsko nacionalno gibanje (IMRO), kažejo izidi vzporednih volitev.

Borisov, ki vse od lanskih protivladnih protestov zavrača stike z mediji, je glasovnico na volišču oddal v odsotnosti novinarskih kamer. Prek Facebooka pa je sporočil, da je vedno spoštoval odločitev volivcev, in pozval k poštenim volitvam. "Izjemna podpora, ki smo jo dobili od evropskih kolegov, kaže na pomen stabilne evropske vlade v Bolgariji," je dejal v izjavi.

Predsednik Rumen Radev, oster kritik Borisova, ki je lani javno podprl protivladne proteste, je pozval k mobilizaciji volivcev. "Glasoval sem proti uničenju pravne države, proti samovolji in korupciji. Te volitve so korak k vrnitvi v normalno stanje," je dejal Radev.

Pozivi opozicije volivcem

Volilna udeležba je bila ob 12. uri 18-odstotna, do 17. ure pa je po podatkih volilne komisije volilo slabih 40 odstotkov volilnih upravičencev. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2017 je do 17. ure volilo 42,74 odstotka volilnih upravičencev.

Prav volilna udeležba bo po napovedih pomembno vplivala na izid volitev – če bo nizka, bo to voda na mlin vladajoče stranke. Opozicija tudi danes volivce poziva, naj pridejo na volišča in oddajo svoj glas.