Moškega so našli po petih urah pod snegom. Foto: EPA
Moškega so našli po petih urah pod snegom. Foto: EPA

Policija je na božični dan okoli 17. ure prejela klic moškega, ki jih je obvestil, da se njegov kolega ni vrnil s smuke.

Moškemu je sicer uspelo vzpostaviti povezavo s smučarjevim mobilnim telefonom, a je na drugi strani slišal samo "pokajoče zvoke".

Pogrešanega so našli okoli dve uri kasneje, ko so ga s pomočjo elektronskega oddajnika izsledili pod metrom debelo plastjo snega na pobočju Pleschnitzzinkna na severozahodu avstrijske Štajerske.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ekipa reševalcev in lokalnih policistov je moškega izkopala iz snega in ga prepeljala v dolino. Smučar je, začuda, trpel zgolj za podhlajenostjo.

Možnosti za preživetje skoraj nične

"Pod tako debelo odejo snega se ne moreš premikati," je za avstrijski ORF povedal Stefan Schröck iz štajerske gorske reševalne službe. "Možakar je imel izjemno srečo, da je imel pod plastjo snega dovolj velik zračni žep, tako da je imel kisik in je lahko dihal."

Da preživiš pod plazom pet ur, se v Alpah zgodi samo vsakih 20 let, pravi Schröck. Če te ne najdejo v prvih 15 minutah po tem, ko se plaz utrga, so tvoje možnosti za preživetje izjemno majhne. Uro pod plazom lahko preživiš zgolj, če imaš neki vir kisika.

V četrtek je bilo sicer tako na avstrijskem Koroškem kot tudi v Švici v snežnih plazovih zasutih več ljudi, medtem ko so na Gran Sassu v osrčju Italije umrli trije plezalci.