V Italiji večkrat potekajo dogodki v podporo 'tradicionalni družini'. Foto: EPA
V Italiji večkrat potekajo dogodki v podporo 'tradicionalni družini'. Foto: EPA

V Italiji je bil splav legaliziran z referendumom leta 1978, a iz moralnih razlogov umetni prekinitvi nosečnosti nasprotuje veliko ginekologov – leta 2020 je ta odstotek znašal 64,6, zato morajo ženske premagati veliko ovir, da si zagotovijo varen poseg. V nekaterih pokrajinah, kjer so na oblasti konservativne vlade, se je dostop do splava v zadnjih letih še otežil, še posebej v pokrajini Marke, nekdanji levičarski trdnjavi, v kateri pa od septembra leta 2020 vlada skrajno desna stranka Bratje Italije.

Desnosredinsko zavezništvo, ki mu pripadajo Bratje Italije, Liga in Naprej Italija, ima glede na ankete največ možnosti za zmago tudi na septembrskih splošnih volitvah. Bratje Italije bi lahko bila v novonastali desni koaliciji največja stranka.

Vodja te postfašistične stranke Giorgia Meloni, ki si želi postati italijanska premierka, je splav označila z besedo "poraz", čeprav je izjavila, da sprememba zakona o legalizaciji splava trenutno ni na njenem spisku nalog. A, kot piše Guardian, bi lahko sodelovanje med Brati Italije in skrajno desno Ligo Mattea Salvinija, ki prav tako nasprotuje splavu, nakazovalo, v katero smer bi se lahko v primeru njihove zmage obrnila Italija.

Predsednica stranke Bratje Italije Giorgia Meloni meri na premierski položaj. Foto: EPA
Predsednica stranke Bratje Italije Giorgia Meloni meri na premierski položaj. Foto: EPA

Prekinitev nosečnosti le do sedmega tedna

V pokrajini Marke so se lani že odločili, da v nasprotju z drugimi regijami ne bodo upoštevali nasveta zdravstvenega ministrstva, da lahko tabletko za prekinitev nosečnosti ženskam dajo tudi različne klinike, in ne le bolnišnice. Poleg tega v državi velja pravilo, da zdravniki nosečnost lahko prekinejo do devetih tednov nosečnosti – v pokrajini Marke so to mejo postavili pri sedmih tednih. Zagovornice pravic žensk opozarjajo, da pogosto ženske do tega obdobja sploh ne ugotovijo, da so noseče.

Finančne spodbude za rojstvo

Predstavniki Bratove Italije in Lige trdijo, da je njihova glavna skrb obrniti negativno stopnjo rodnosti v državi. Kot trdijo, je eden izmed načinov za uresničitev tega cilja zmanjšanje števila splavov tako, da ponudijo finančne nagrade, s katerimi bi ženske spodbudili, da rodijo otroka. "Italijanov nas je vse manj. Ne govorim, da tujci ne bi smeli imeti otrok, a moramo ustvariti pogoje, da se bodo razmnoževali Italijani," je dejal Carlo Ciccioli, vodja Bratov Italije v mestnem svetu Mark, ki je lani razburil z izjavo o "etničnem nadomeščanju italijanskih otrok v šolah".

Vladajoča stranka v Markah poleg tega ni več pokroviteljica Parade ponosa, njihova predsednica odbora za enake možnosti pa je pred kratkim predlagala, da bi mestne oblasti ustvarile za ženske pogoje za zaposlitev samo za polovični delovni čas, da bi se lahko bolj posvetile času, ki ga preživijo v kuhinji.

"Marke so laboratorij za stranko Bratje Italije," Guardian citira italijanskega novinarja Paola Berizzija, ki velja za poznavalca italijanske skrajne desnice. "V tej pokrajini stranka preizkuša različne ideje, kot bi se želela pripraviti, kakšne ukrepe bi lahko nato sprejela še na državni ravni. Čez dva meseca bi lahko Italiji vladala stranka, ki v resnici nikoli ni prekinila povezav s svojo fašistično preteklostjo," je še dodal Berizzi.