Predsednik Mattarella (desno) je sprejel Draghijev odstop. Njegova vlada bo do predčasnih volitev opravljala tekoče posle. Foto: Reuters
Predsednik Mattarella (desno) je sprejel Draghijev odstop. Njegova vlada bo do predčasnih volitev opravljala tekoče posle. Foto: Reuters

Zanimivo je, da se v Italiji v povojnem obdobju vlade menjavajo na 13 mesecev, medtem ko so predčasne volitve v resnici zelo redke. Prvič po letu 1949, odkar je Italija republika, se bo namreč zgodilo, da bodo volitve jeseni. Potekale bodo 25. septembra, je za MMC sporočil dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec.

Od zadnjih rednih volitev marca 2018 je Italija imela tri različne vlade. Zaradi nejasne večine po volitvah je bila prva vlada Guiseppeja Conteja desnopopulistična, vodili sta jo Liga in Gibanje petih zvezd. Dobro leto pozneje, avgusta 2019, je ta vlada padla. Zamenjala jo je druga vlada Conteja s koalicijo med Gibanjem petih zvezd in levosredinskimi strankami.

Tretja vlada tega sklica je bila vlada Maria Draghija, ki je prisegla februarja 2021 in je bila vlada narodne enotnosti. V njej so bile vse stranke razen skrajno desne Bratje Italije. Toda prav tej, skrajno desni stranki Giorgie Meloni, kaže najbolje na prihajajočih predčasnih volitvah, je še sporočil Janko Petrovec.

Italijo po odstopu Draghija čakajo predčasne volitve

Draghijeva vlada bo opravljala tekoče posle

Dozdajšnji premier Draghi je dopoldne predsedniku Mattarelli ponudil svoj nepreklicni odstop, ki ga je ta tudi sprejel. Kot so sporočili s Kvirinalskega griča, bo vlada še naprej opravljala tekoče posle.

Mattarella se je popoldne sešel s predsednikoma poslanske zbornice in senata Robertom Ficom in Elisabetto Casellati. V skladu z 88. členom ustave je nato razpustil oba domova parlamenta.

Draghi prejel premajhno zaupnico

74-letni Draghi, ki je vlado vodil od februarja 2021, je v sredo v senatu sicer dobil zaupnico, vendar ne z želeno večino, saj tri vladajoče stranke – Liga, Naprej, Italija in Gibanje petih zvezd – niso glasovale, s tem pa je razpadla koalicija narodne enotnosti.

Draghi je že prejšnji teden predsedniku ponudil svoj odstop, a ga Mattarella ni sprejel. Foto: Reuters
Draghi je že prejšnji teden predsedniku ponudil svoj odstop, a ga Mattarella ni sprejel. Foto: Reuters

Vodji Lige in stranke Naprej Italija Matteo Salvini in Silvio Berlusconi sta sicer izražala pripravljenost, da bi ostala v vladi, a sta od Draghija terjala, da se odreče sodelovanju z Gibanjem pet zvezd, v takšno pogojevanje pa nekdanji šef ECB-ja ni privolil.

Salvini in Berlusconi računata, da bosta imela od predčasnih volitev več koristi kot od tega, da bi v času, ko se tudi Italija spopada z draginjo in energetsko krizo, ostala v vladi.

Vsi v njunih strankah sicer ne delijo tega mnenja. Tako je danes stranko Naprej Italija zapustil minister za javno upravo Renato Brunetta, ki je dejal, da so nekateri lastne interese postavili pred interese države.

Poslanci Draghiju namenili stoječe ovacije

Draghi je bil po napovedi odstopa prejšnji četrtek deležen številnih pozivov, naj si premisli glede odstopa. K temu ga je pozvalo okoli 2000 županov, poslovneži, akademiki in drugi, ki so poudarjali, da je ključno, da ima država v negotovih časih trdno vlado za pripravo proračuna za leto 2023 in začetek koriščenja sredstev iz evropskega sklada za okrevanje.

V poslanski zbornici so Draghija dopoldne pozdravili z dolgimi stoječimi ovacijami, za kar se je premier poslancem zahvali. "Tudi bankir ima srce," se je pošalil nekdanji predsednik Evropske centralne banke (ECB).

Draghi je prejšnji teden že ponudil odstop, potem ko ga populistično Gibanje petih zvezd, ni podprlo pri glasovanju o zaupnici glede ukrepov za boj proti visokim življenjskim stroškom, a je Mattarella njegov odstop zavrnil.

Ankete najbolje kažejo konservativnemu bloku

Na morebitnih predčasnih volitvah se glede na ankete obeta zmaga konservativnega bloka, ki ga poleg skrajnodesničarske Lige in stranke Naprej, Italija nekdanjega premierja Berlusconija sestavlja še skrajnodesničarska stranka Bratje Italije.

Italijanski premier Draghi odstopil