Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Naša država je pod njeno vladavino zrasla in zacvetela. Britanija je zaradi nje danes velika država," je še dejala britanska premierka, ki jo je kraljica na položaj imenovala pred dvema dnevoma.

Smrt kraljice je označila za "konec druge elizabetinske dobe", nagovor pa je končala s pozivom "naj Bog varuje kralja", Karla III.

Sorodna novica Umrla je britanska kraljica Elizabeta II., novi kralj je Karel III.

Njen predhodnik Boris Johnson je dejal, da je to najbolj žalosten dan za državo. "Zdela se je tako brezčasna in tako čudovita, da se bojim, da smo kot otroci začeli verjeti, da bo kar živela," je dejal in ob tem izrazil sožalje kraljičini družini.

Tudi severnoirska voditeljica irske republikanske stranke Sinn Fein Michelle O'Neill je izrekla iskreno sožalje družini britanske kraljice, za katero je dejala, da je pomembno prispevala k napredku miru in sprave med otokoma. "Rada bi izrazila svoje iskreno sočutje in sožalje njenim otrokom in njenemu širšemu družinskemu krogu," je dejala O'Neill. "V celotnem mirovnem procesu je bila z zgledom pri vzpostavljanju odnosov z nami, ki smo Irci in ki delimo drugačno politično zvestobo in težnje od nje in njene vlade."

Kraljici se je poklonil tudi nekdanji britanski premier John Major, ki je zapisal, da je bila modra in zelo radodarna ter je tako tudi vodila monarhijo.

Za kraljico žalujejo tudi po Britanski skupnosti narodov (angl. Commonwealth). Premierka Nove Zelandije Jacinda Ardern je razglasila žalovanje po vsej državi, ki bo trajalo do pogreba kraljice v Veliki Britaniji. Vse zastave so spuščene na pol droga. "V času svoje vladavine je (Elizabeta II.) začela definirati pojme služenja, dobrodelnosti in doslednosti. Pokazala je tudi pogum, sočutje in humor," je Jacinda Ardern dejala v parlamentu v Wellingtonu.

Žalovanja za kraljico potekajo tudi v Avstraliji, kjer so za 15 dni razpustili zvezni parlament. Avstralski premier Anthony Albanese in generalni guverner oz. kraljičin predstavnik David Hurley bosta kmalu odpotovala v London. "Tolažbo lahko najdemo v besedah njenega veličanstva: 'Žalost je cena, ki jo plačamo za ljubezen'," je ob njeni smrti sporočil premier Albanese.

Sožalje iz Washingtona in Bruslja

V Beli hiši so le nekaj minut po objavi vesti o smrti 96-letne britanske kraljice izrazili globoko sožalje in poudarili, da je bila Elizabeta II. ena najmočnejših zaveznic ZDA. "V srcih in mislih smo s kraljevo družino in z britanskim ljudstvom," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

"Bila je priča vojni in spravi ter globokim spremembam našega planeta in družbe. Med temi spremembami je bila svetilnik kontinuitete in nikoli ni prenehala kazati mirnosti ter predanosti, ki je številnim dajala moč. Naj počiva v miru," pa je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je dodala, da jo je novica o smrti britanske kraljice navdala z "globoko žalostjo". Tudi ona je izrazila iskreno sožalje kraljevi družini in britanskemu ljudstvu.

Pogovor s slovensko veleposlanico v Londonu

Sožalje ob smrti Elizabete II. so izrazili tudi številni drugi voditelji evropskih držav in visoki funkcionarji. "Nekoč so jo imenovali 'Elizabeta neomajna', s svojim služenjem in predanostjo pa nam ni nikoli nehala kazati pomena trajnih vrednot v sodobnem svetu," je tvitnil predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na Twitterju zapisal, da je kraljica poosebljala britansko kontinuiteto in enotnost več kot 70 let. "Spomnim se je kot prijateljice Francije, kot prijazne kraljice, ki je pustila globok pečat na njeno državo in njeno stoletje."

"Žalujemo za smrtjo kraljice Elizabete II. Bila je vzor in navdih za milijone ljudi, tudi v Nemčiji. Njeno prizadevanje za nemško-britansko spravo po grozotah druge svetovne vojne bo večno ostalo v spominu. Pogrešali jo bomo, tudi zaradi njenega čudovitega humorja," je na Twitterju zapisal nemški kancler Olaf Scholz.

Sožalje ob "nepopravljivi izgubi" je izrazil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. V sporočilu novemu kralju Karlu III. je dejal, da je kraljica "upravičeno uživala ljubezen in spoštovanje svojih podanikov, pa tudi avtoriteto na svetovnem prizorišču". "Želim vam pogum in vzdržljivost ob tej težki, nepopravljivi izgubi. Prosim vas, da prenesete iskreno sožalje in podporo članom kraljeve družine in celotnemu ljudstvu Velike Britanije," je še zapisal.

Pred Buckinghamsko palačo so se zbrali številni Britanci, ki žalujejo za kraljico Elizabeto II. Foto: Reuters
Pred Buckinghamsko palačo so se zbrali številni Britanci, ki žalujejo za kraljico Elizabeto II. Foto: Reuters

Izrazi sožalja prihajajo tudi z drugih koncev sveta. Sožalje so izrazile tudi kanadske, mehiške in ukrajinske oblasti. "Ne morem verjeti, da je bilo moje zadnje srečanje s kraljico res zadnje. Pogrešal bom najino kramljanje," je v odzivu na novico o smrti zapisal kanadski premier Justin Trudeau.

Ob smrti kraljice Elizabete II. je predsednik države Borut Pahor zapisal: "V svojem imenu, v imenu Republike Slovenije in vseh naših ljudi izražam globoko žalost in sožalje ob smrti kraljice Elizabete II. Vladala je Združenemu kraljestvu, a je pripadala celemu svetu. Kraljica Elizabeta II. je v evropsko in svetovno povojno zgodovino vtisnila neizbrisen pečat. Z njo izgubljamo zgodovinsko osebnost, ki je simbolizirala trdnost in zaupanje. Hvaležen sem, da sem jo imel možnost osebno srečevati in občudovati, nazadnje na začetku 2019 v Buckinghamski palači ob uradnem obisku Združenega kraljestva."

Predsednik vlade Robert Golob je sporočil, da ga je smrt kraljice "močno užalostila", in izrazil iskreno sožalje novi britanski premierki Liz Truss in britanskemu ljudstvu. "Slovenija vam v teh težkih časih stoji ob strani. Njeno veličanstvo bo ostalo v naših srcih kot prava prijateljica Slovenije. Njen obisk Slovenije leta 2008 bo za vedno ostal v našem spominu," je dodal Golob.

Sožalje je izrazila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Zapustila nas je Elizabeta II., kraljica z najdaljšim stažem v zgodovini Velike Britanije. Pogrešali bomo njeno modrost, preudarnost in vizijo. Iskreno sožalje kraljevi družini in britanskemu narodu. Naj počiva v miru," je zapisala.

Adrijan Bakič o vladavini Elizabete II.