Oznanilo o kraljičini smrti na vratih palače Holyrood house v Edinburgu na Škotskem. Foto: Reuters
Oznanilo o kraljičini smrti na vratih palače Holyrood house v Edinburgu na Škotskem. Foto: Reuters

"Kraljica je popoldne mirno umrla v Balmoralu. Kralj in kraljica bosta to noč ostala v Balmoralu, jutri se bosta vrnila v London," so zvečer sporočili iz Buckinghamske palače.

73-letni princ Charles, prvorojeni sin kraljice Elizabete, je zdaj novi britanski kralj. Uradno ga bodo za kralja razglasili v palači St. James v Londonu, takoj ko bo to mogoče. Kot so sporočili iz Clarence House, torej njegovega sedeža, si je izbral ime Charles III. oz. Karel III.

V prvi izjavi je novi kralj zapisal: "Smrt moje ljubljene matere, njenega veličanstva kraljice, je trenutek najgloblje žalosti zame in za vse člane moje družine. Globoko žalujemo ob izgubi našega cenjenega vladarja in močno ljubljene matere. Vem, da se bo njena izguba čutila po celotni državi, vseh delih kraljestva in Commonwealtha, čutilo pa jo bo tudi nešteto ljudi po vsem svetu. V tem obdobju žalovanja in sprememb bo mene in mojo družino tolažilo vedenje, da je kraljico spoštovalo in ji bilo naklonjeno toliko ljudi."

Svoje sodržavljane bo novi kralj prvič nagovoril v petek, so sporočili iz palače.

Sorodna novica Življenje kraljice Elizabete II.: od "zgolj" princese do ene najvplivnejših osebnosti modernega časa

Britanska premierka Liz Truss je v nagovoru po novici o smrti kraljice dejala, da je bila kraljica "resnični duh Velike Britanije" in skala moderne Britanije: "Kraljica Elizabeta II. je bila skala, na kateri je bila zgrajena moderna Britanija. Naša država je pod njeno vladavino zrasla in zacvetela. Britanija je zaradi nje danes velika država."

Elizabeta II. je umrla na gradu Balmoral na Škotskem, kjer je pred dnevi sprejela odhajajočega premierja Borisa Johnsona in novo ministrsko predsednico Liz Truss. V sredo se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo ravno med sestankom njenega ožjega sveta, na katerem je sodelovala virtualno.

"Po ponovni oceni danes zjutraj so zdravniki izrazili zaskrbljenost zaradi zdravja njene visokosti in priporočili, da ostane pod zdravniškim nadzorom," so v četrtek popoldne, le nekaj ur pred smrtjo, sporočili iz Buckinghamske palače.

Sorodna novica Britanska premierka: "Kraljica Elizabeta II. je bila skala moderne Britanije"

Kmalu zatem so h kraljici v dvorec Balmoral na Škotskem odhiteli člani kraljeve družine, njeni sinovi, hči, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel prestolonaslednik Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci – princesa Anne, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William. Po objavi smrti je tja prispel tudi princ Harry.

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi, ki so izražale skrb za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa so polagali šopke cvetja. Takoj po njeni smrti pa je pred vse palače začelo prihajati še več ljudi.

Iz sveta se že vrstijo izrazi sožalja – oglasili so se številni svetovni politiki, ki so se imeli priložnost srečati z njo ali z njo sodelovati, pa tudi verski voditelji in drugi znani obrazi.

Vse redkejša pojavljanja v javnosti

Britanska kraljica se je v zadnjem letu redkeje pojavljala na javnih dogodkih, nadomeščali so jo drugi člani kraljeve družine. Junija se v glavnem ni udeležila dogodkov, ki so jih pripravili ob platinastem jubileju njenega vladanja, se je pa čez poletje večkrat pojavila na dogodkih na Škotskem, kjer je od julija.

Sorodna novica Operacija Spomladanska plima: kako bo Karel III. postal kralj?

Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj z možem, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi. Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid-19, ki jo je, kot je povedala pozneje, precej izčrpal.

Pogreb bo čez 10 dni

Že desetletja je spisan protokol pod kodnim imenom Operacija London Bridge (oz. London Bridge is Down), ki je predvideval natančne korake ravnanja, obveščanja po njeni smrti. Vsakih nekaj let so protokol popravili, kjer je bilo treba (nazadnje lani), ga uskladili z razvojem sodobne tehnologije – ravno zadnja izdaja protokola je tako prvič natančno opredelila postopek obveščanja javnosti na družbenih omrežjih, vključno z zatemnitvijo profilov na družbenih omrežjih in spletne strani – in z njim seznanili takrat aktualnega ministrskega predsednika oz. predsednico.

Sočasno s protokolom London Bridge se je zagnal tudi postopek, poimenovan Spring Tide (Spomladanska plima), ki določa ravnanja, povezana z ustoličenjem Karla III.

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.
Operacija London Bridge

- Prvi uradnik, obveščen o kraljičini smrti, je njen osebni tajnik, ki je obenem tudi najvišji britanski javni uslužbenec.
- Tajnik obvesti ministrskega predsednika prek zavarovane telefonske linije in urad kraljičinega sveta, ki ga sestavljajo kraljičini osebni svetovalci.
- Premierjev urad obvesti druge visoke politične predstavnike, ki obveščajo naprej po lestvici navzdol.
- Ko je seznanjen politični vrh, kraljeva palača izda sporočilo za javnost prek tiskovne agencije PA in BBC-ja.
- Zastave na vseh parlamentarnih stavbah spustijo na pol droga.
- Sestanejo se parlamenti na Otoku in Severnem Irskem.
- Kraljeva palača oznani načrte za pogreb (ta bo 10 dni po smrti), premier se sestane z novim kraljem Karlom, mu v imenu parlamenta priseže, novi kralj javnost nagovori še isti dan.