Za zdaj gre zgolj za idejo. Nista znana niti trasa niti predvideni strošek mostu. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Za zdaj gre zgolj za idejo. Nista znana niti trasa niti predvideni strošek mostu. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Johnson je idejo mostu označil za "zelo zanimivo", irski premier Leo Varadkar pa za "vredno razmisleka". Na drugi strani pa škotska premierka Nicola Sturgeon meni, da obstajajo "pomembnejše prioritete" od mostu, poroča BBC.

Kot je dejala, ne zavrača popolnoma te ideje, dodala pa je: "Če ima premier odvečnih 20 milijard funtov za gradnjo takšnega mostu, bi jih lahko porabili za pomembnejše prioritete."

Predstavnik Zbornice Združenega kraljestva za ladijski prevoz je dejal, da bi most zgolj posnemal storitve trajektnih prevozov, ki že obstajajo med Škotsko in Severno Irsko. Denar bi bilo bolje uporabiti za izboljšanje cest in železniških povezav do pristanišč po državi, je dejal.

Okoljevarstveni minister v opozicijski laburistični vladi v senci Luke Pollard je medtem Johnsona obtožil, da je "mojster preusmerjanja pozornosti". "Vsak trenutek, ki ga porabimo za pogovor o mostu, ki ga nihče ne želi, je medijski čas, ki se ne posveča krizi pred nami," je dejal.

Kritiki menijo, da je ideja nora, poroča BBC. Gradnja naj bi stala več kot 20 milijard funtov, Irsko morje pa ni najprimernejše za večje infrastrukturne projekte. Dno na tem delu morja je namreč polno streliva, odvrženega po drugi svetovni vojni. Vodilni arhitekti sicer menijo, da bi bila gradnja mogoča.

Cena bi bila odvisna od izbrane trase. Nekateri strokovnjaki omenjajo strošek 15 milijard funtov, drugi pa opozarjajo, da bi bilo tudi 20 milijard "konservativna ocena".