Zakonski osnutek je na Otoku deležen številnih kritik. Foto: EPA
Zakonski osnutek je na Otoku deležen številnih kritik. Foto: EPA

Oglasi, ki se bodo vrteli v albanščini na Facebooku in Instagramu, opozarjajo Albance, da jim "preti aretacija in deložacija", če se odpravijo na pot na Otok.

Kampanja bo uradno lansirana prihodnji teden, po navedbah britanske vlade pa naj bi poslala "jasno sporočilo" glede nevarnosti, ki pretijo pribežnikom na majhnih čolnih. Laburisti pravijo, da je azilni sistem v kaotičnem stanju, notranje ministrstvo pa poudarja, da je Albanija "varna in cvetoča država", Albanci pa, da prepotujejo praktično celo Evropo, da pridejo v Veliko Britanijo, kjer nato ob prihodu "hlinijo", da potrebujejo azil, poroča BBC.

Do kampanje prihaja po podobni vladni pobudi na družbenih omrežjih avgusta lani. Minister za priseljevanje Robert Jenrick je dejal, da bo kampanja delovala "proaktivno pri izvoru, preden se ljudje odpravijo na nevarno in nepotrebno pot".

Letos so bili Albanci najpogostejši prosilci za azil v Veliki Britaniji – do marca jih je za azil zaprosilo 13.714. "Odločeni smo, da ustavimo prihode čolnov, kampanja pa je samo en del vladnih prizadevanj, da bi razbili mite o prihodih v Veliko Britanijo, predstavili realno stanje in se postavili po robu lažem, ki jih trosijo zlobni tihotapci ljudi, ki se okoriščajo s tem zlohotnim poslom," je povedal Jenkins.

Foto: EPA
Foto: EPA

Tim Naor Hilton, direktor organizacije Refugee Action, je kampanjo označil za "nesmiselno" in dejal, da "krepi mit, da je priseljevanje pribežnikov nezakonito". "Gre za še eno nesmiselno kampanjo, ki kaže, kako ministri nočejo in nočejo razumeti, da ima mali delež svetovnih beguncev zelo utemeljene razloge, da prihajajo sem. Če bi si vlada želela razbiti tihotapske tolpe in ustaviti ljudi pred prečkanjem Rokavskega zaliva v nezanesljivih čolnih, bi vzpostavila varnejše poti za begunce," je dejal Jenkins.

Direktor dobrodelne organizacije za begunce Care4Calais Steve Smith pa je poudaril, da "noben vladni spin" ne bo odvrnil beguncev, da ne bi "iskali varnejše prihodnosti". "Begunci so izkusili nekatere najhujše stvari na svetu, od vojne in konfliktov do mučenja in kršitev človekovih pravic. Edina rešitev, ki bo spravila tihotapce ob posel in ustavila prehode majhnih čolnov, je, da bi beguncem ponudili varen prihod in azil v Veliki Britaniji," je dejal.

Do kampanje prihaja po vladnem zakonu o nezakonitem priseljevanju, s katerim nameravajo vračati nezakonite pribežnike v države izvora ali v tretje države, kot je Ruanda. Ministri upajo tudi, da bo zakonodaja znižala visoke stroške nameščanja pribežnikov v namestitve po Veliki Britaniji. Zakonski osnutek je bil sicer deležen številnih kritik, tudi od nadškofa Canterburyja, ki trdijo, da zakon v praksi ne bo deloval, za nameček pa, da je "moralno nesprejemljiv".