ESČP je med drugim opozoril na
ESČP je med drugim opozoril na "nezadosten nadzor nad prestrezanjem in filtriranjem podatkov" ter izbiro prestreženih komunikacij. Foto: EPA

Sodišče je v primeru "Big Brother Watch in drugi proti Združenemu kraljestvu" odločilo, da britanske obveščevalne službe s prestrezanjem novinarskih dokumentov kršijo pravico do svobode obveščanja. Primer je na sodišču vložila skupina novinarjev in aktivistov za človekove pravice.

Zasegi in dogovori o načinu pridobivanja podatkov od ponudnikov internetnih storitev kršijo 10. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do svobode izražanja, je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP odločilo sodišče.

S petimi glasovi proti dvema je sodišče v Strasbourgu odločilo, da prestrezanje množičnih komunikacij krši 8. člen evropske konvencije o človekovih pravicah, ki zagotavlja pravico do zasebnosti.

Neustrezni zaščitni ukrepi
Sodišče je poleg tega opozorilo na "nezadosten nadzor nad prestrezanjem in filtriranjem podatkov" ter izbiro prestreženih komunikacij. Zaščitni ukrepi, ki urejajo izbor teh podatkov, so "neustrezni". Še posebej pa je sodišče zaskrbljeno zaradi odsotnosti kakršnega koli jamstva glede pogojev, pod katerimi se lahko prestrezajo zaupne informacije novinarjev.

Dokumenti, ki jih je javnosti leta 2013 razkril nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost NSA Edward Snowden, so razkrili sporni nadzor te agencije nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami v ZDA in po svetu.

Vodili so do razkritij, da med drugim tudi britanske obveščevalne službe pri nadzoru domnevnih teroristov in drugih tarč zbirajo podatke o telefonskih klicih, sms-sporočilih, spletnih igrah in drugih spletnih dejavnostih.