Kralju so raka odkrili med zdravljenjem v londonski bolnišnici. Foto: Reuters
Kralju so raka odkrili med zdravljenjem v londonski bolnišnici. Foto: Reuters

Buckinghamska palača je sporočila, da so diagnozo postavili pred kratkim, ko se je Karel III. zaradi benigno povečane prostate zdravil v londonski bolnišnici. Iz palače so tudi potrdili, da kralj ni zbolel za rakom na prostati.

"Njegovo veličanstvo je danes začelo redno zdravljenje, med katerim mu zdravniki odsvetujejo opravljanje javnih obveznosti," so sporočili v izjavi, medtem pa bo kralj še vedno opravljal državne in birokratske posle.

Dodajajo, da je kralj optimističen glede zdravljenja in poln upanja, da se bo čim prej vrnil k svojim dolžnostim.

Buckinghamska palača natančnih podatkov o poteku bolezni ni navedla, a dodaja, da je kralj o bolezni spregovoril javno, da ne bi sprožal ugibanj, s tem pa si želi tudi povečati ozaveščenost o vseh oblikah raka.

Tudi o svojem zdravljenju prostate je javno spregovoril in palača je takrat sporočila, da je bil kralj vesel vpliva, saj je britansko zdravstvo poročalo o porastu števila vprašanj o boleznih prostate.

Premier Rishi Sunak je kralju zaželel hitro okrevanje. "Ne dvomim, da bo kmalu spet pri močeh, in vem, da mu dobro želi vsa država." Željam sta se pridružila tudi laburistični voditelj Keith Starmer in londonski župan Sadiq Khan.

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da je zaskrbljen zaradi kraljevega zdravja in da ga namerava poklicati jutri.

Princ Harry se vrača v domovino

Čeprav se bo do nadaljnjega zaradi zdravljenja umaknil iz javnega življenja, bo kralj Karel III. še vedno opravljal državne posle, ki obsegajo pisarniška dela in zasebna srečanja.

Če voditelj države ne more opravljati uradnih dolžnosti, se po ustavi lahko imenuje državne svetovalce, ki nadomeščajo monarha.

Trenutno so to lahko člani ožje kraljeve družine, torej kraljica Camilla, kraljev starejši sin, valižanski princ William, kraljev najmlajši brat Edward in sestra, princesa Anne, med njimi pa ni mlajšega sina princa Harryja in kraljevega brata princa Andrewa.

Kralj je o bolezni obvestil svoja sinova. Princ William je v rednih stikih z očetom, medtem ko bo Harry, ki živi v ZDA, v naslednjih dneh odpotoval v združeno kraljestvo. Princ William se je nedavno umaknil iz javnega življenja, da bi pomagal svoji ženi Catherine pri okrevanju po operaciji na predelu trebuha.