Britanski laburisti predlagajo ustavne spremembe, katerih cilj je gospodarska prenova po brexitu. Foto: Reuters
Britanski laburisti predlagajo ustavne spremembe, katerih cilj je gospodarska prenova po brexitu. Foto: Reuters

Laburisti so danes objavili poročilo nekdanjega premierja Gordona Browna, v katerem so predstavljeni načrti za obsežne ustavne spremembe, vključno z ukinitvijo zgornjega doma parlamenta, lordske zbornice. Ti načrti bi sprostili 200 milijonov funtov letno in spremenili gospodarstvo, je po poročanju BBC dejal vodja laburistov Keir Starmer.

Poročilo z naslovom Nova Britanija poudarja, da je cilj ponovno pridobiti zaupanje v politiko. Tako naj bi med drugim prepovedali opravljanje honorarnih zaposlitev za poslance in imenovali komisarja za boj proti korupciji.

Poročilo, ki vsebuje 40 priporočil, predvideva tudi decentralizacijo politike, ki je zdaj osredinjena pretežno na London, s selitvijo oblasti in prerazporeditvijo tisoče javnih uslužbencev v druga mesta. Gospodarsko šibke regije, na primer v severni Angliji, bi dobile več pristojnosti. Pravice posameznih delov države naj bi razširili, tudi zato, da bi zajezili osamosvojitvena prizadevanja, med drugim na Škotskem.

Lordsko zbornico, katere člani niso izvoljeni, ampak imenovani, bi v skladu s poročilom nadomestili z demokratično izvoljenim organom.

Starmer je v svojem nagovoru v Leedsu podprl poročilo in pri tem obljubil "največji prenos moči iz Westminstra na Britance", če bo izvoljen na prihodnjih volitvah. Pri tem je bil kritičen do vladavine konservativcev, ki jim je očital "neuspeh gospodarske rasti v zadnjih 12 letih".

Laburisti se že pripravljajo na prevzem oblasti na prihodnjih volitvah, ki naj bi potekale leta 2024 oziroma najpozneje januarja 2025.

Glede na javnomnenjske raziskave so laburisti po političnih pretresih v vrstah torijcev v zadnjem obdobju daleč pred vladajočimi konservativci in bi lahko zmagali na volitvah.

Predstavljeni načrt sicer ni politični program laburistov. O njem bodo zdaj potekala javna posvetovanja, dogovorjene spremembe pa bodo vključene v naslednji volilni program stranke.