V britanskem parlamentu v ponedeljek poteka zadnja razprava pred pettedenskim dopustom, ki si ga večina poslancev ne želi. Opozicija Johnsonu očita, da se sredi krize zaradi brexita, v katero je zašla država, ne bi smel
V britanskem parlamentu v ponedeljek poteka zadnja razprava pred pettedenskim dopustom, ki si ga večina poslancev ne želi. Opozicija Johnsonu očita, da se sredi krize zaradi brexita, v katero je zašla država, ne bi smel "igrati" s prekinitivjo dela parlamenta. Foto: EPA

Zakon o prepovedi brexita brez dogovora potrdila kraljica
Opozicijski poslanci, ki imajo skupaj z uporniškimi konservativci večino v spodnjem domu parlamenta, so že napovedali, da ne bodo podprli volitev 15. oktobra, dokler ne bo uveljavljen zakon, ki preprečuje brexit brez dogovora. Zakon, sprejet prejšnji teden, je v ponedeljek formalno potrdila kraljica, tako da je začel veljati.

Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow je v ponedeljek napovedal, da bo odstopil s položaja ob morebitnih predčasnih volitvah oziroma najkasneje 31. oktobra, ko naj bi Združeno kraljestvo zapustilo EU. Kot je dejal v govoru pred poslanci, se njegov čas na položaju, na katerem je bil deset let, bliža koncu. Dodal je, da je bila zanj velika čast in privilegij, da je lahko služil narodu. Foto: Reuters
Predsednik britanske poslanske zbornice John Bercow je v ponedeljek napovedal, da bo odstopil s položaja ob morebitnih predčasnih volitvah oziroma najkasneje 31. oktobra, ko naj bi Združeno kraljestvo zapustilo EU. Kot je dejal v govoru pred poslanci, se njegov čas na položaju, na katerem je bil deset let, bliža koncu. Dodal je, da je bila zanj velika čast in privilegij, da je lahko služil narodu. Foto: Reuters

Zakon od Johnsona zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev izstopa, ki je predviden za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora. Razprava v britanskem parlamentu se bo predvidoma zavlekla do zgodnjega torkovega jutra. Glasovanje o volitvah je predvideno za torek ob 0.30 po srednjeevropskem času.

Poslanci naložili vladi naj razkrije dokumente, ki se nanašajo na brexit brez dogovora in na prorogacijo
Pred glasovanjem o volitvah so britanski poslanci v ponedeljek s 311 glasovi za in 302 glasovoma proti naložili vladi, naj objavi vse dokumente, ki se nanašajo na posledice morebitnega brexita brez dogovora in na prekinitev dela parlamenta oziroma t. i. prorogacijo. Kot poroča BBC, ni jasno, ali bo vlada zahtevo izpolnila.

Opozicija kritična zaradi prekinitve dela parlamenta

Johnson je konec avgusta predlagal začasno prekinitev dela parlamenta, ki da je potrebna, da bi predstavil novo agendo notranje politike, a resnični namen je poskus preprečiti poslancem, da bi preprečil blokado njegove strategije brexita. Kraljica Elizabeta II. je prekinitev odobrila. Trajala naj bi do 14. oktobra, le dva tedna pred predvidenim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije. Čas prekinitve, kot tudi njegovo daljše trajanje od običajnega, je med poslanci vseh strank vzbudil nezadovoljstvo. Kritiki Johnsona obtožujejo kršitve ustave. Poslanci, ki nasprotujejo izstopu države iz EU brez dogovora, premierja obtožujejo, da je namen prekinitve dela parlamenta zajeziti njihove napore, da bi tak izstop preprečili. Nekaj poslancev se je tudi obrnilo na sodišče, a so bili doslej neuspešni.

Johnson je bil v ponedeljek dopoldne na prvem uradnem obisku na Irskem. Foto: Reuters
Johnson je bil v ponedeljek dopoldne na prvem uradnem obisku na Irskem. Foto: Reuters

Johnson ponedeljek začel na Irskem
Johnson je sicer ponedeljek začel na Irskem, kjer je med drugim dejal, da če ne bo dogovora o brexitu, bo to neuspeh, za katerega bosta odgovorni obe vladi, je ob začetku obiska na Irskem dejal britanski premier Boris Johnson. Irski premier Leo Varadkar vztraja: umik irskega varovala pomeni brexit brez dogovora.

Johnson se je na obisk k irskemu premierju Varadkarju odpravil prvič, odkar je julija prevzel položaj britanskega premierja. Kot je dejal, je prepričan, da je mogoče doseči dogovor pred oktobrskim vrhom EU-ja, še vedno pa vztraja, da bo država izstopila do konca oktobra. Po njegovih besedah bi, če tega ne bodo storili, to predstavljalo trajno škodo demokraciji.

Johnson: Brexit brez dogovora neuspeh za vse

"Danes imam eno sporočilo, ki vam ga želim predati, Leo, in to je, da želim dogovor, želim ga doseči," je dejal Johnson. "Kot vsi sem podrobno preučil, kaj pomeni brexit brez dogovora, kakšne so njegove posledice tako za našo kot vašo državo." Ob tem je zatrdil, da "je seveda to mogoče, toda brez dvoma bi bil izid (op. brexita brez dogovora) neuspeh, za katerega bi bili odgovorni vsi". Zato je pozval k iskanju dogovora "za dobrobit gospodarstva, kmetov in milijonov običajnih ljudi, ki računajo na nas, da bomo uporabili domišljijo in ustvarjalnost, da to naredimo."

Irska vztraja pri varovalu ali njegovi nadomestitvi
Irski premier je dejal, da "čista ločitev" med Združenim kraljestvom in EU-jem ni mogoča, za razliko od Johnsona, ki vztraja pri odhodu države iz Unije do 31. oktobra, pa Varadkar podpira novo preložitev. Ob tem je znova ponovil, da bi umik irskega varovala brez primerne nadomestitve pomenil brexit brez dogovora. Na drugi strani Johnson vztraja, da ne bo podpisal dogovora, dokler ne bo iz njega umaknjeno varovalo, ki je po njegovem mnenju "protidemokratično."

Johnson: Premagali bomo vse ovire na naši poti
Johnson je že v pismu za nedeljske izdaje britanskih medijev sporočil, da bo vlada "preprosto nadaljevala delo". "Premagali bomo vse ovire na naši poti (...) Kar koli se bo zgodilo, bomo pripravljeni na izstop 31. oktobra," je pribil.