Za predčasne volitve je glasovalo 298 poslancev, 56 pa jih je bilo proti. Da bi 15. oktobra potekale predčasne volitve, bi Johnson potreboval dvotretjinsko večino, za bi moralo glasovati 434 poslancev. Laburistična stranka je že predtem napovedala, da se bo glasovanja vzdržala, poroča BBC.

Že v torek so poslanci s 328 glasovi za in 301 proti podprli predlog, da parlament znova prevzame odločilno vlogo oziroma pobudo pri brexitu.

Britanski premier Boris Johnson je v sredo med žgočo parlamentarno debato vodjo opozicije Jeremyja Corbyna označil za strahopetca, ker se boji iti na volitve, preden bi bila odpravljena možnost brexita brez dogovora. Foto: EPA
Britanski premier Boris Johnson je v sredo med žgočo parlamentarno debato vodjo opozicije Jeremyja Corbyna označil za strahopetca, ker se boji iti na volitve, preden bi bila odpravljena možnost brexita brez dogovora. Foto: EPA

Nov odlog do 31. januarja, če do 19. oktobra ne bo dogovora
V sredo sprejeti zakon predvideva, da bo moral premier Johnson Bruselj prositi za nov trimesečni odlog brexita do 31. januarja prihodnje leto, če poslanci do 19. oktobra ne bodo sprejeli novega sporazuma ali glasovali za brexit brez dogovora. Zakon zdaj roma še v zgornji dom, lordsko zbornico.

Britanski poslanci proti brexitu brez dogovora

Johnson: Naj javnost odloči, kdo naj bo predsednik vlade
Johnson je po drugem porazu v poslanski zbornici dejal, da nima druge izbire, kot da predlaga razpis volitev za torek, 15. oktobra. "Takšen zakon v zgodovini tega parlamenta še ni bil sprejet, saj premierju nalaga predajo v pogajanjih. Tega pa ne mislim početi. Nočem volitev, javnost jih noče, a odločitev poslanske zbornice mi ne da nobene druge možnosti, kot da javnost odloči, koga želi za predsednika vlade," je povedal Johnson.

Zagovorniki obstanka Združenega kraljestva v Evropski uniji med srednim protestom pred britanskim parlamentom. Foto: EPA
Zagovorniki obstanka Združenega kraljestva v Evropski uniji med srednim protestom pred britanskim parlamentom. Foto: EPA

Johnson želi volitve, a nima dvotretjinske večine
Laburisti so že pred glasovanjem napovedali, da volitev ne bodo podprli, če pred tem ne bodo z zakonom preprečili možnosti oziroma grožnje brexita brez dogovora.

Corbyn: Najprej zakon pod streho, nato volitve
"Potrdimo ta zakon (za preprečitev brexita) in pridobimo potrditev kraljice, nato pa bomo podprli volitve, da ne bomo izstopili brez dogovora,"
je svoje stališče ponovil vodja laburistov Jeremy Corbyn in dodal, da Johnson s siljenjem volitev ponuja "strup brexita brez dogovora". Zakon o odlogu brexita bi lahko začel veljati že v ponedeljek.

Škotska premierka in vodja Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je medtem druge opozicijske stranke pozvala, naj "poskušajo izsiliti volitve", potem ko bo zakon za preprečitev brexita brez dogovora sprejet, a pred prekinitvijo dela parlamenta. Začasno prekinitev dela parlamenta je pretekli teden predlagal Johnson. Začela se bo med 9. in 12. septembrom, končala pa 14. oktobra, torej le dva tedna pred predvidenim izstopom.

EU: Tveganje za kaotičen brexit se krepi
Evropska komisija pa je v šestem in predvidoma zadnjem svežnju ukrepov v okviru priprav na brexit brez dogovora znova opozorila na krepitev tveganja črnega scenarija kaotičnega izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja. O burnem dogajanju v Londonu pa pravi le, da je stališče EU-ja trdno in da ni alternative irskemu varovalu. "V Londonu se morda dogajajo preobrati, a naše stališče je trdno," je poudarila govorka komisije Mina Andreeva v odzivu na dogodke na Otoku. EU se je sicer še vedno pripravljen pogovarjati z britanskim premierjem Johnsonom, če bo prišel s konkretnimi predlogi, skladnimi z ločitvenim sporazumom.

Odzivi iz Bruslja na »dramo brexit« v Londonu