Shamima Begum je v Sirijo odpotovala kot 15-letnica. Foto: Reuters
Shamima Begum je v Sirijo odpotovala kot 15-letnica. Foto: Reuters

Britanska vlada je Shamimi Begum odvzela britansko državljanstvo leta 2019, pri čemer se je sklicevala na varnostne razloge.

Odločitev teh sodnikov pritožbenega sodišča je bila soglasna, Begum pa se lahko nanjo pritoži na vrhovno sodišče, poroča BBC. Njen odvetnik Daniel Furner je dejal, da se pravna ekipa Shamime Begum ne bo nehala boriti, dokler pravici ne bo zadoščeno in dokler se Begum ne bo varno vrnila domov.

Sodniki so sicer v celoti zavrnili vse argumente Shamime Begum, kar bi lahko vplivalo na njeno možnost na vrhovnem sodišču. Postopek tam bi sicer lahko trajal do leto dni.

Glavna sodnica baronica Carr je dejala, da bi "lahko rekli, da je bila odločitev v primeru gospodične Begum stroga, lahko pa bi tudi rekli, da je gospodična Begum sama kriva za svojo nesrečo".

Sodnica je poudarila, da sodišče ni odločalo o teh pogledih, ampak zgolj o tem, ali je bila odločitev o odvzemu državljanstva nezakonita. "Presodili smo, da ni bila, in pritožba je zavrnjena," je dejala.

Odvetniki Shamime Begum so trdili, da je bila odločitev notranjega ministrstva o odvzemu njenega državljanstva nezakonita, delno tudi zato, ker niso ustrezno razmislili, ali je bila Begum žrtev tihotapljenja ljudi.

Kot poroča BBC, je odločitev pritožbenega sodišča pomembna zmaga za vlado, ki se je tako izognila morebitni pravni krizi. Če bi sodišče odločitev vlade razveljavilo, bi moralo notranje ministrstvo v prihodnje varnostne pomisleke uravnotežiti s pomisleki, ali je bil nekdo žrtev.

Notranje ministrstvo je že pozdravilo odločitev sodišča. Poudarili so, da je njihova glavna naloga "ohranjati varnost Združenega kraljestva".

Eden od odvetnikov Shamime Begum Gareth Peirce je dejal, da ima Združeno kraljestvo moralno dolžnost sprejeti Shamimo Begum, tako kot so to storile druge države s svojimi državljani, ki so bili v Siriji.

Begum je bila rojena v Združenem kraljestvu, njeni starši pa so bangladeškega rodu. Bila je ena od treh najstnic iz vzhodnega Londona, ki so leta 2015 odpotovale v Sirijo, da bi podprle Islamsko državo. Ena od deklet, Kadiza Sultana, naj bi umrla v eksploziji v hiši, usoda tretjega dekleta Amire Abase pa ni znana.

Begum je tri leta živela pod vladavino Islamske države. Poročila se je z nizozemskim pripadnikom te skupine, ki je trenutno pridržan v kurdskem centru za pridržanje. Živela je v Raki, ki je bila nekoč središče Islamske države. Rodila je tri otroke, a so vsi umrli.

Leta 2019 so jo po porazu Islamske države odkrili v taborišču Al Rodž na severu Sirije, kjer je še danes. Njeni odvetniki opozarjajo na kritične razmere v taborišču. Poudarili so, da taborišče, v katerem je zaprta, ni begunsko, razmere tam pa so "nečloveške".

Begum je sicer priznala, da se je Islamski državi pridružila zavestno, a da jo je sram, da je to storila in da dejanje obžaluje.