Združeno kraljestvo se letos znova spopada z množičnimi prihodi prebežnikov. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo se letos znova spopada z množičnimi prihodi prebežnikov. Foto: Reuters

Človekoljubne organizacije namreč skušajo preprečiti izvajanje poletov v Ruando.

Premeščanje prebežnikov, ki so nezakonito vstopili v Veliko Britanijo, v Ruando, kjer bi nato lahko zaprosili za zaščito, je v skladu s konvencijo o beguncih ter z drugimi zakonskimi in pravnimi obveznostmi vlade, je odločilo višje sodišče v Londonu, pri čemer je poudarilo, da je treba vsak primer posebej natančno preučiti.

Proti spornemu načrtu glede premeščanja prebežnikov nekdanje notranje ministrice Priti Patel, ki ga je sedanja vlada v Londonu ohranila, je bilo vloženih več prošenj za pravno izpodbijanje.

Odvetniki več prosilcev za azil, ki so skupaj s človekoljubnimi organizacijami zadevo predložili londonskemu sodišču, so trdili, da so načrti vlade nezakoniti, in opozorili na stanje človekovih pravic v Ruandi, ki da "ubija in muči" politične nasprotnike.

Sodniki so zavrnili argumente, da so bili načrti za premeščanje prebežnikov v to vzhodnoafriško državo in obravnavanje prošenj tam, in ne v Združenem kraljestvu, nezakoniti.

Eden od sodnikov je tako zavrnil pritožbo glede tovrstne politike kot celote, vendar je razsodil v korist osmih prosilcev za azil. Kot je dejal, vlada ni ustrezno preučila okoliščin osmih tožnikov, katerih primeri so bili predloženi sodišču, zato jih bo morala znova preučiti.

Odločitev sodišča o dopustitvi pritožbe je bila preložena na januar.

"Novo življenje v Ruandi"

Ruanda je pozdravila sodbo v Londonu. "Pozdravljamo to odločitev in smo pripravljeni ponuditi prosilcem za azil in prebežnikom varnost in priložnost, da si zgradijo novo življenje v Ruandi," je povedala tiskovna predstavnica ruandske vlade Yolande Makolo in jo opisala kot "pozitiven korak" k rešitvi svetovne migracijske krize.

Britanski premier Rishi Sunak si v poskusu, da bi se spopadel s številnimi prihodi beguncev in prebežnikov na Otok, prizadeva nadaljevati shemo za pošiljanje prebežnikov v Ruando, ki jo je zasnoval njegov predhodnik na položaju Boris Johnson.

Zagovorniki človekovih pravic in mednarodne organizacije so načrt premeščanja prebežnikov v Ruando večkrat kritizirali in ga označili za sramotnega.

Prvi deportacijski polet v Ruando je bil predviden za 14. junij, a ga je preprečila pravna tožba, ki so jo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu vložili prosilci za azil in nevladne organizacije. Sodišče je izdalo začasni izredni ukrep, s katerim je ugotovilo, da bi premestitev enega od potnikov ogrozila njegovo pravno varnost.

Britanska vlada sicer vztraja, da je Ruanda varna država z zgodovino zagotavljanja podpore prosilcem za azil.