Aktivisti pred sodiščem v Londonu opozarjajo, da so tudi
Aktivisti pred sodiščem v Londonu opozarjajo, da so tudi "pravice beguncev človekove pravice". Foto: Reuters

Človekoljubne organizacije in sindikat PCS, ki predstavlja 80 odstotkov delavcev na britanskih mejah, so na začetku tedna sprožili tožbo proti načrtu britanske vlade, da prosilce za azil deportira v Ruando. Izrazili so zaskrbljenost zaradi pomanjkljivosti v azilnem sistemu Ruande in možnosti, da bi ljudi lahko poslali v države, kjer bi jih preganjali.

Na sojenju so sodelovali tudi predstavniki Agencije Združenih narodov za begunce (UNHCR), ki so se distancirali od britanske sheme za deportacije in poudarili, da so London opozorili na nezakonitost tega postopka, poroča BBC.

Sodnik Jonathan Swift je v petek zavrnil odredbo, s katero bi prepovedali prvi deportacijski polet v Ruando. "Obstaja materialni javni interes, da lahko notranja ministrica (Priti Patel) izvaja odločitve o priseljevanju," je dejal Swift in dodal, da so tveganja za deportirane prosilce za azil v Ruandi "majhna in na ravni špekulacij".

Prvi deportacijski polet naj bi Združeno kraljestvo zapustil v torek. Na letu naj bi bilo okoli 31 prosilcev za azil, poroča BBC. Šlo naj bi za državljane Iraka in Sirije, pa navaja Reuters.

Letos je čez Rokavski preliv v Združeno kraljestvo prišlo 10.000 prebežnikov, v lanskem letu pa 28.000. Foto: Reuters
Letos je čez Rokavski preliv v Združeno kraljestvo prišlo 10.000 prebežnikov, v lanskem letu pa 28.000. Foto: Reuters

Prošnje bo v imenu Združenega kraljestva obravnavala Ruanda

Združeno kraljestvo in Ruanda sta aprila sklenila dogovor, da bo ta vzhodnoafriška država sprejemala prosilce za azil v Veliki Britaniji. Britanska vlada v sklopu deportacijske sheme načrtuje, da morajo prosilci za azil prošnje vložiti v Ruandi. Medtem ko bo Ruanda njihovo prošnjo obravnavala, naj bi prosilci dobili nastanitev in podporo. Če bo njihova prošnja zavrnjena, jim sicer še vedno grozi deportacija v domovino, poroča BBC.

London trdi, da želijo s shemo prosilce za azil odvrniti od prečkanja Rokavskega preliva (med Anglijo in Francijo). Letos se je na to nevarno pot odpravilo več kot 10.000 ljudi, še poroča BBC.

Britanska vlada pozdravlja odločitev, monarhija neuradno zgrožena

Britanski premier Boris Johnson je pozdravil odločitev sodišča in dejal, da bo shema učinkovita proti mreži trgovcev z ljudmi. "Ne moremo dovoliti, da bi trgovci z ljudmi ogrozili življenja, naše partnerstvo bo pomagalo razbiti poslovni model teh neusmiljenih kriminalcev," je dejal. Tudi notranja ministrica Priti Patel je pozdravila odločitev in napovedala, da bo vlada nadaljevala načrt deportacije.

Do načrta deportacij naj bi bila sicer kritična britanska monarhija. Princ Charles je po poročanju časopisa Times neuradno pristop označil za "grozljiv". Velški princ Charles naj bi konec junija na vrhu Commonwealtha v prestolnici Ruande zastopal kraljico. Njegov urad je ponovil, da ostaja "politično nevtralen".

Človekoljubne organizacije se lahko pritožijo

Petkova sodba je sicer le delna zmaga za britansko vlado, saj je sodišče skupinam za človekove pravice dovolilo, da se pritožijo na pritožbeno sodišče. Zoper vlado so bile vložene tudi posamezne tožbe. Višje sodišče bo pred koncem julija obravnavalo tudi sodni nadzor, ki bi lahko onemogočil vladne načrte.

V preteklosti je prosilce za azil nameraval v Ruando pošiljati tudi Izrael, vendar je leta 2018 izraelsko vrhovno sodišče namero ustavilo, ker ni združljiva s konvencijo Združenih narodov o beguncih.