Foto: AP
Foto: AP

Gre za odziv na bojazni, da bi lahko aktivacija komunikacijskih stolpov za omrežje 5G blizu letališč zmotila delovanje navigacijskih sistemov letal. Zlasti naj bi bili ogroženi boeingi 777.

V nekaterih delih ZDA so že zaustavili aktivacijo omenjene tehnologije, drugod pa se njeno uvajanje nadaljuje. Tako je britanska agencija za civilno letalstvo CAA izdala varnostno opozorilo letalskim družbam.

"Varnost je vedno naša prioriteta. Spremljamo dogajanje v ZDA in v naslednjih urah bomo še prilagajali svoj urnik," so zapisali pri British Airwaysu. Več novic so prizadetim potnikom obljubili kmalu.

Med rešitvami, ki jih imajo v mislih, so letenje z letali, za katera velja manjša stopnja tveganja, kot je denimo airbus A380.

British Airways sicer ni edini prevoznik, ki se je odločil za ustavitev poletov v ZDA. Družba Emirates iz Združenih arabskih emiratov je danes do preklica odpovedala polete na devet ameriških letališč. Polete so odpovedali tudi Air India, japonska ANA, Japan Airlines in Korean Air. Letalska družba Virgin Atlantic, ki v svoji floti nima boeingov 777, medtem polete opravlja nemoteno.

Pomisleki se v ZDA pojavljajo zaradi frekvence, ki jo ta država namenja za omrežje 5G. Vse skupaj bi lahko vodilo do napačnega delovanja merilnikov višine na letalih.

Omrežje 5G hromi letalski promet v ZDA