Na protestu proti dogovoru o migracijah se je v Bruslju zbralo 5.500 ljudi, tudi skrajnih desničarjev. Foto: Reuters
Na protestu proti dogovoru o migracijah se je v Bruslju zbralo 5.500 ljudi, tudi skrajnih desničarjev. Foto: Reuters
Bruselj
Policija je uporabila solzivec in vodni top. Foto: Reuters

Sprva mirni protesti desničarskih skupin so se sprevrgli v nerede. Protestnike - med njimi so bili tudi skrajni desničarji - ki so v policiste in v poslopja evropskih institucij metali kamenje in druge predmete, so razgnali s solzivcem in vodnim topom, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Udeleženci so na protestu zahtevali, naj da belgijska vlada prednost domačinom, in ne migrantom. Zavzeli so se za zaprtje meje in za odstop premierja Charlesa Michela, je poročala belgijska tiskovna agencija Belga. Protest je organiziralo več desničarskih skupin.

Na drugi strani se je na protimanifestaciji zbralo okoli 1.000 zagovornikov dogovora o migracijah. Shod so na drugi strani Bruslja organizirale skupine, ki se borijo proti stigmatizaciji prebežnikov, po zgledu francoskih protestnikov pa so nekateri udeleženci nosili rumene jopiče.

Po poročanju Al Džazire so lokalne oblasti sprva protest prepovedale zaradi strahu pred nasiljem, a je belgijsko sodišče prepoved preklicalo, pri čemer je navedlo pravico do mirnega protestiranja.

V Marakešu so 10. decembra potrdili sicer pravno nezavezujoč dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ga bo 19. decembra z resolucijo potrdila še Generalna skupščina ZN-a.

Več držav, med njimi ZDA in nekatere evropske (Avstrija, Madžarska, Italija, Poljska in Slovaška), k sporazumu ni pristopilo, ker pravijo, da dogovor izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.

Desničarska stranka N-VA, največja stranka v parlamentu, je zaradi premierjeve zavrnitve njene zahteve, da ne podpiše dogovora v Marakešu, prejšnji teden umaknila svoje ministre iz vladajoče koalicije.

Papež pozdravil dogovor o migracijah
Medtem je papež Frančišek pozdravil dogovor o migracijah, ki bo po njegovih besedah pomagal mednarodni skupnosti, "da bo odgovorno, solidarno in sočutno ravnala s tistimi, ki so iz različnih razlogov zapustili svoje države", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ob tem je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrane vernike pozval, naj molijo za to. Papež Frančišek se je že večkrat zavzel za pravice beguncev in migrantov.