Zbralo se je več tisoč ljudi, med njimi tudi skrajni desničarji. Foto: Reuters
Zbralo se je več tisoč ljudi, med njimi tudi skrajni desničarji. Foto: Reuters

Protestniki, opremljeni s transparenti z napisi "Ne bomo sužnji" in "Fidesz mafija", so se najprej zbrali na Trgu junakov, nato pa so se podali pred parlament na trg Kossuth. Niz protestov je povzročila nova delovna zakonodaja, ki je začela veljati v torek. Ta med drugim število dovoljenih nadur povečuje z 250 na 400 ur letno, obdobje njihovega izplačila pa podaljšuje z enega leta na tri.

Madžarski sindikati in opozicija novo zakonodajo označujejo za suženjsko in opozarjajo, da vlada tako prikrito uvaja šestdnevni delovni teden. Orban po drugi strani poudarja, da je odločitev za nadure prostovoljna, protesti pa so po njegovem mnenju histeričen izpad opozicije.

Vodja konfederacije madžarskih sindikatov MSZOSZ Laszlo Kordas je na demonstracijah napovedal, da bodo Orbanu v torek izročili seznam zahtev, vladi pa bodo dali na voljo pet dni, da sestavi pogajalsko ekipo. Če vlada ne bo izpolnila njihovih zahtev, bodo sindikati sprožili opozorilno stavko po vsej državi, protestniki pa bodo zaprli ceste in mostove, je dejal.

Med udeleženci protesta so bili tudi podporniki skrajno desne stranke Jobbik.

V znak solidarnosti z madžarskimi protestniki potekajo protesti tudi v Londonu in Linzu v Avstriji, številni pa so podporo izrazili na družbenem omrežju Facebook.

Protestniki med drugim nasprotujejo novi delovnopravni zakonodaji. Foto: Reuters
Protestniki med drugim nasprotujejo novi delovnopravni zakonodaji. Foto: Reuters

Fidesz in vlada: Za protesti stoji Soros

Vladajoča stranka Fidesz je medtem nove proteste pripisala delu kampanje na Madžarskem rojenega ameriškega judovskega milijarderja Georgea Sorosa za evropske parlamentarne volitve. "Soros želi okrepiti sile priseljevanja in mobilizirati stranke ter organizacije, da napadejo vlade, ki priseljevanju nasprotujejo," je novinarjem dejal predstavnik Fidesza Balazs Hidveghi.

Prav tako je Sorosa v videu, objavljenem na Facebooku, za demonstracije obtožil predstavnik vlade Istvan Hollik. Kot je dejal, Soros financira proteste z namenom, da bi Madžarsko spremenil v priseljensko državo.

Poslanci vseh madžarskih opozicijskih strank so se v četrtek združili v skupnem boju proti konservativni Orbanovi vladi. Napovedali so, da bodo v boju proti vladajoči stranki Fidesz uresničili pet političnih točk, ki se nanašajo na odpravo sporne delovne zakonodaje, zmanjšanje dovoljenega števila nadur za policiste, neodvisno sodstvo, sodelovanje Madžarske pri evropskem javnem tožilstvu ter neodvisne javne medije.

Na Madžarskem se nadaljujejo protesti