Zakon je uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros. Foto: EPA
Zakon je uperjen proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros. Foto: EPA
Spremembo ustave so poslanci potrdili s 159 glasovi za in petimi proti. Foto: Reuters

Od zdaj bo vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje. V imenu boja proti prebežnikom je parlament danes spremenil tudi ustavo.

Parlament je v ustavo zapisal, da nobena oblast "ne sme vplivati na sestavo madžarskega prebivalstva", s čimer naj bi na Madžarskem prepovedali načrtno priseljevanje tujcev. S tem so nasprotovanje evropskemu kvotnemu sistemu preseljevanja beguncev zapisali tudi v ustavo. Poleg tega so v ustavi omejili pravico do zbiranja in svobode izražanja, ki od zdaj ne bosta smeli biti uporabljeni v škodo zasebne lastnine državljanov.

Spremembo ustave so poslanci potrdili s 159 glasovi za in petimi proti, zakon o prepovedi pomoči nezakonitim prebežnikom pa z večino 160 poslancev. Proti jih je bilo le 18. Zakonodaja je sicer v prvi vrsti uperjena proti dejanjem Sorosa, ki ga vlada pod vodstvom Viktorja Orbana obtožuje, da želi Evropo "preplaviti z milijoni prebežnikov, da bi tako spremenil krščansko in nacionalno identiteto držav".

Soros je za Orbana in njegove podpornike postal glavni grešni kozel za vse tegobe in težave tako v državi kot v Evropi.

Zakon proti nevladnim organizacijam, ki je bil zdaj sprejet tudi z ustavno večino, predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim prebežnikom oz. tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Zakon predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami. "Madžarska varnost mora biti na prvem mestu," je ob predstavitvi zakona konec maja dejal državni sekretar Csaba Domotor.

UNHCR pozval k umiku zakona
Ker je parlament zakonski sveženj sprejel ravno na dan beguncev, je to naletelo na ostre kritike tako doma kot v tujini. "Da je madžarski parlament na svetovni dan beguncev sprejel ta zakonski sveženj, je grenka ironija. Ti drakonski ukrepi kriminalizirajo organizacije in posameznike, ki se mirno zavzemajo za prosilce za azil, ljudi na begu in prebežnike," je opozorila voditeljica avstrijske izpostave Amnesty International Annemarie Schlack.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je že ob predlogu zakona Budimpešto pozval, naj ga umakne, in opozoril, da bo zakonodaja prosilcem za azil odrekla ključno pomoč in storitve ter dodatno razplamtela javni diskurz in ksenofobično naravnanost. UNHCR je še posebej izrazil zaskrbljenost, ker se je vlada načrtno usmerila proti tistim, ki z izključno humanitarnega vidika pomagajo prosilcem za azil.

O tem zakonskem predlogu naj bi sicer v petek stališče podala tudi beneška komisija Sveta Evrope, vendar ustavnih pravnikov v Budimpešti očitno niso želeli čakati, čeprav jih je komisija pozvala, naj parlament vsaj za nekaj dni preloži odločanje.