Podporniki Orbana na enem koncu Budimpešte. Foto: EPA
Podporniki Orbana na enem koncu Budimpešte. Foto: EPA

Na Madžarskem bodo 3. aprila potekale parlamentarne volitve, tudi zato sta današnja shoda minila v znamenju predvolilnega boja. Na Kossuthovem trgu je zbrani, več desettisočglavi množici spregovoril premier Viktor Orban in med drugim dejal, da njegova vlada političnim nasprotnikom ne bo dovolila, da bi Madžarsko spravila v vojno nevarnost. Obenem je zatrdil, da je Fidesz edini porok za varen razvoj države, je poročal Bojan Peček.

Madžarska Ukrajini ne bo pošiljala orožja in se v vojno ne bo vmešavala, je dejal Orban. Kot je dejal, je centralna Evropa le šahovnica za velike igralce, in da če se Madžarska ne bo zavzela za svoje interese, bi lahko zlahka postala žrtev krize. "Rusija gleda na ruske interese, medtem ko Ukrajina gleda na ukrajinske interese. Ne ZDA ne Bruselj ne bi razmišljala z madžarskim umom in čutili z madžarskimi srci. Mi se moramo postaviti za svoje lastne interese," je po poročanju Reutersa dejal Orban.

Na drugi strani Donave šest opozicijskih voditeljev

Na drugi strani Donave, pred tehniško univerzo, pa se je pred manjšim, a ne majhnim številom udeležencev, zbralo šest voditeljev opozicijskih strank na čelu s skupnim kandidatom za predsednika vlade, sicer nestrankarskim Petrom Marki-Zayem. Zdajšnji vladi ob koruptivnosti in nepotizmu očitajo neustrezno ravnanje v času ukrajinske vojne in neupravičeno pajdašenje s Putinom oziroma uradno Rusijo. "Samo eno možnost imamo: izbrati moramo Evropo, ne Vzhoda, in svobodo namesto avtoritarnosti," je dejal opozicijski kandidat.

Vzporedno s provladnih shodom je potekal tudi shod opozicije. Foto: EPA
Vzporedno s provladnih shodom je potekal tudi shod opozicije. Foto: EPA

Sicer pa predvolilne ankete kažejo, da bo izid letošnjih parlamentarnih volitev najverjetneje bistveno tesnejši, kot je bil zadnje trikrat. Tako je Fideszova prednost pred opozicijskim šesterčkom zgolj eno odstotno točko, prav tako pa je Orban pred Marki-Zayem zgolj za dva odstotka, je poročal Peček. Reuters navaja Medianovo raziskavo konec februarja, po kateri ima Fidesz 7 odstotnih točk prednosti pred opozicijskim blokom.

Analitiki se strinjajo, da so predvolilne ankete eno, odločanje 7,8 milijona volivcev 3. aprila pa nekaj povsem drugega. Veliko je namreč še vedno neopredeljenih, na izid pa naj bi najbolj vplival razvoj dogodkov v Ukrajini, je še poročal Bojan Peček.

V Budimpešti vladni in protivladni shod