Nemčija pošilja svoje vojake v BiH prvič po desetih letih. Foto: Reuters
Nemčija pošilja svoje vojake v BiH prvič po desetih letih. Foto: Reuters

Nemčija je po desetletju premora pred kratkim naznanila, da bo v okviru misije Althea v Bosno in Hercegovino znova napotila svoje vojake. Odločitev o tem je danes potrdil tudi bundestag.

Za vladni predlog je glasovalo 516 poslancev, proti jih je bilo 98, trije so se glasovanja vzdržali. Predlog so podprli tako poslanci vladajoče koalicije kot opozicijskih konservativcev. V okviru misije bo napotenih do 50 vojakov, za zdaj pa bo omejena na leto dni.

Vlada je odločitev o ponovni napotitvi vojakov v BiH utemeljila z aktualnimi političnimi razmerami v državi, ki so po njihovih besedah skrb vzbujajoče. Pri tem je omenila etnične delitve, ki preprečujejo izvedbo reform, kot tudi nacionalistično in hujskaško retoriko.

Poslanci so obenem sprejeli resolucijo o podpori BiH-u, ki so jo predložili vladajoči socialdemokrati, Zeleni in liberalci. V njej zaradi naraščanja napetosti in separatističnih teženj v državi zvezno vlado pozivajo k okrepljeni podpori BiH-u.

Z resolucijo obsodili delovanje Dodika in Čovića

V resoluciji so bili tudi kritični do političnega delovanja nacionalističnih politikov, pri čemer se omenja srbskega člana predsedstva BiH-a Milorada Dodika in predsednika stranke HDZ BiH Dragana Čovića. Zavzemajo se tudi za sankcije proti osebam, ustanovam in podjetjem, ki načrtno spodkopavajo suverenost in ozemeljsko celovitost BiH-a.

Dodik je na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sankt Peterburgu sredi junija dejal, da Republika Srbska ne podpira širitve mandata misije Althea. Izrekel se je tudi proti napotitvi nemških vojakov v BiH.

Althea je operacija misije EU-ja v BiH-u, ki nadzoruje uresničevanje vojaškega dela daytonskega sporazuma. Zahodne države se bojijo, da bi lahko Rusija na začetku novembra v Varnostnem svetu ZN-a glasovala proti podaljšanju misije, kar bi lahko posledično ogrozilo stabilnost in mir v državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.