Župan Hruskega je po poročanju češke tiskovne agencije CTK dejal, da je neurje polovico tega kraja zravnalo s tlemi. Foto: Reuters
Župan Hruskega je po poročanju češke tiskovne agencije CTK dejal, da je neurje polovico tega kraja zravnalo s tlemi. Foto: Reuters

Redek tornado je območje dosegel s hitrostjo od 267 do 322 kilometrov na uro. Gre za najmočnejši tornado v sodobni zgodovini države in prvi tornado po letu 2018, ki je prizadel to območje.

Videoposnetki, ki jih je mogoče videti na družbenih omrežjih, kažejo, da so bile ob ujmi uničene zgradbe in avtomobili. Poleg tega je videti podrta drevesa in več požarov.

"To je živi pekel," je v četrtek po obisku območja dejal guverner Južne Moravske Jan Grolich.

Uničene zgradbe, poškodbe in smrti ljudi

Župan Hruskega je po poročanju češke tiskovne agencije CTK dejal, da je neurje polovico tega kraja zravnalo s tlemi.

Tiskovna predstavnica krajevne urgentne službe Hedvika Kropackova je povedala, da so ljudje še vedno ujeti pod ruševinami. Kot so sporočili s tamkajšnjega središča za prvo pomoč, je sedem mest tornado močno prizadel.

Iz bolnišnice v mestu Hodonin na češko-slovaški meji so sporočili, da so oskrbeli približno 200 poškodovanih ljudi. V omenjenem mestu je tornado med drugim uničil dom za ostarele in živalski vrt.

Po zadnjih podatkih je med neurjem na Češkem umrlo pet ljudi. Tornado je povzročil tudi obsežen izpad električne energije in motnje v prometu, saj so daljnovodi padli na avtocesto, ki Prago povezuje s slovaško prestolnico Bratislavo.

Neurje v južnem delu Češke

Češki notranji minister Jan Hamaček je dejal, da "vse razpoložljive reševalne enote delujejo v pokrajini Hodonin ali prihajajo na območje, kjer je tornado prizadel več občin".

Na pomoč so priskočili tudi avstrijski in slovaški reševalci ter češka vojska. V četrtek je sunek, ki je po poročanju krajevnih medijev poškodoval strehe in ranil eno osebo, prizadel tudi južni del sosednje Poljske.

Neurje s točo v Avstriji povzročilo večmilijonsko škodo v kmetijstvu

Neurja s točo so v četrtek na severovzhodu Avstrije povzročila za skoraj 29 milijonov evrov škode na kmetijskih pridelkih, ocenjujejo v zavarovalnici Österreichischen Hagelversicherung. Največ škode je toča, ki je bila ponekod velika kot teniške žogice, povzročila v Spodnji Avstriji, in sicer za 19 milijonov evrov.

Prebivalci so posneli prihod močnega tornada, ki je poleg Češke prizadel tudi del Poljske. Foto: Reuters
Prebivalci so posneli prihod močnega tornada, ki je poleg Češke prizadel tudi del Poljske. Foto: Reuters

"Neurje je v zveznih deželah Spodnja in Gornja Avstrije na kmetijskih pridelkih povzročilo za skupaj 28 milijonov evrov škode," je po četrtkovem neurju povedal predstavnik zavarovalnice Kurt Weinberger.

Največ škode je neurje s točo povzročilo v Spodnji Avstriji, in sicer za 19 milijonov evrov. Nastala je na 26.000 hektarjih kmetijskih površin, od polj z žiti do vinogradov.

Najhuje prizadeta so okrožja Zwettl, Gmünd, Tulln, Mistelbach in Hollabrunn. V slednjem in še ponekod drugod je bila toča velika kot teniške žogice, piše na spletni strani zavarovalnice Österreichischen Hagelversicherung, ki je specializirana za zavarovanja v kmetijstvu.

Tudi najstarejši prebivalci in izkušeni gasilci v Mistelbachu in Hollabrunnu ne pomnijo česa podobnega, so sporočili iz gasilske zveze Spodnje Avstrije. Samo v Hollabrunu je bilo na terenu okoli 800 gasilcev iz 50 društev, v celotni deželi pa 1600 gasilcev iz 110 društev.

Toča je v deželi poškodovala več kot 300 streh. Zaradi močnega deževja so bile poplavljene številne hiše, orkanski veter pa je ruval drevesa in podiral električne drogove.

V kraju Schrattenberg bei Poysdorf ob meji s Češko pa so občutili tudi moč tornada, ki je pustošil po sosednji državi. V kraju z več kot 800 prebivalci je bila poškodovanih približno polovica vseh hiš.

V Gornji Avstriji škodo na kmetijskih površinah po četrtkovem neurju ocenjujejo na devet milijonov evrov. Uničene so vse poljščine, so povedali na zavarovalnici. Kmetje v Gornji Avstriji so sicer imeli že po torkovem neurju s točo za 22 milijonov evrov škode.

V četrtek vreme ni prizaneslo niti avstrijski Štajerski, kjer je bilo poškodovanih skoraj 9000 hektarjev kmetijskih površin. Nastalo je za 600.000 evrov škode, še piše na spletni strani omenjene zavarovalnice.