Vse je pripravljeno na sojenje 14-erici. Foto: EPA
Vse je pripravljeno na sojenje 14-erici. Foto: EPA

Na naslovnici najnovejše izdaje satiričnega tednika (v kioskih bo naprodaj v sredo, na spletu vidna ob 12. uri, poroča Le Monde) je 12 karikatur preroka Mohameda, ki so bile najprej leta 2005 objavljene v danskem časopisu, potem pa leto kasneje še v Charlieju Hebdoju. Na eni je prerok Mohamed, ki ima na glavi namesto turbana bombo, ob tem je bil objavljen naslov Tout ça pour ça (Vse to zaradi tega).

V sredo se bo začelo sojenje štirinajstim ljudem, ki so obtoženi, da so pred petimi leti dvema islamistoma pomagali izvesti smrtonosni napad na uredništvo, v katerem je umrlo 12 ljudi, med njimi so bili tudi slavni karikaturisti Charlieja Hebdoja. V povezanem napadu dan kasneje je umrlo še pet ljudi. Sledil je niz napadov džihadistov po vsej Franciji.

V uvodniku tednika so po navedbah BBC-ja zapisali, da so jih po letu 2015 pogosto pozvali, naj nadaljujejo z objavo karikatur. "To smo vedno zavračali, pa ne zato, ker bi bilo prepovedano, zakon nam to dovoljuje, toda zaradi tega, ker bi za to potrebovali dober razlog, razlog, ki nekaj pomeni in ki nekaj doprinese k razpravi," so zapisali. "Da te karikature objavimo v tednu, ko poteka sojenje zaradi terorističnih napadov, se nam je zdelo pomembno."

"Nikoli se ne bomo uklonili. Nikoli ne bomo odnehali," je v uvodniku v številki, ki bo izšla v sredo, zapisal direktor Laurent Sourisseau (Riss) "Sovraštvo, ki nas je udarilo, je še vedno tu in od leta 2015 si je vzelo čas, da je mutiralo, spremenilo videz, postalo neopazno in po tiho nadaljuje svojo neusmiljeno križarsko vojno," je dodal.

Štirinajsterica je obtožena, da je dobavila orožje in zagotovila logistično podporo napadalcem na časopis in potem na napade v židovski trgovini in na policista. Trojici sodijo v odsotnosti, pobegnili naj bi na sever Sirije ali v Irak.

Kot navaja francoski radio RFI, je tožnikov okoli 200, pričali naj bi tudi številni preživeli. Sojenje bi se moralo začeti že marca, a je bilo zaradi pandemije covida-19 prestavljeno. Končalo naj bi se novembra.

To je bila zadnja objavljena karikatura preroka po napadu leta 2015. Foto: EPA
To je bila zadnja objavljena karikatura preroka po napadu leta 2015. Foto: EPA

Kaj se je zgodilo 7. januarja pred petimi leti?

7. januarja 2015 sta v prostore uredništva Charlieja Hebdoja vdrla brata Kouachi, ki sta za seboj pustila 12 ubitih ljudi, karikaturiste, novinarje in policista. Dva dni pozneje so ju policisti izsledili in ubili. Ko je policija lovila brata, se je na vzhodu Pariza začela odvijati nova drama. Amedy Coulibaly, ki je poznal brata Kouachi, je ubil policistko, potem pa za talce zajel več ljudi v židovski trgovini z živili. Ubil je štiri ljudi, preden ga je potem ubila policija. V videu je Coulibaly dejal, da so bili napadi izvedeni v imenu Islamske države.

Že leta 2011 je na sedežu Charlieja Hebdoja po objavi karikature preroka Mohameda, v kateri je bil označen za odgovornega urednika, eksplodirala bomba.

Charlie Hebdo je, skupaj s še nekaterimi drugimi evropskimi revijami, z objavo karikatur preroka Mohameda večkrat povzročil hudo razburjenje in jezo v muslimanskem svetu.