Pogorelo je okoli 50 kvadratnih kilometrov površin. Foto: EPA
Pogorelo je okoli 50 kvadratnih kilometrov površin. Foto: EPA

Smrtne žrtve so bili Egipčani, sezonski delavci v kmetijstvu, so za ciprski radio sporočili z vlade. Po poročanju medijev so skušali delavci pred ognjenimi zublji zbežati z avtomobilom, a jim to žal ni uspelo.

Predsednik Cipra Nikos Anastasiades je danes ob obisku prizadetih prizorišč potrdil, da imajo požare večinoma že pod nadzorom. Po njegovih besedah gre za najhujšo katastrofo v državi v zadnjih desetletjih.

V soboto zvečer so morali zaradi požarov evakuirati več vasi. Do danes zjutraj je pogorelo okoli 50 kvadratnih kilometrov površin.

Medtem so zaradi suma, da je zanetil požar, aretirali 67-letnega moškega. Domnevno naj bi požar ušel izpod nadzora, ko je zažigal vrtne odpadke.

Evropska komisija bo pomagala

Evropska komisija je pozno v soboto napovedala sprožitev evropskega mehanizma na področju civilne zaščite. Evropska unija bo tako pomagala z letali za gašenje, ki jih gostita Grčija in Italija.

"EU je v celoti solidaren s Ciprom v teh težkih časih," je sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Cipru so dali na voljo tudi satelitske posnetke v okviru programa Copernicus, da bodo lažje ocenili škodo na prizadetih območjih. Pomoč v obliki letal za gašenje je sicer prišla tudi iz Izraela.