Foto: EPA
Foto: EPA

To odločitev so sprejeli kljub nasprotovanju Madžarske, ki soglasno odločitev blokira zaradi zadrževanja evropskih sredstev. Madžarski premier Viktor Orban tovrstno interpretacijo sicer zavrača.

Kot so sporočili iz Bruslja, je Svet dosegel dogovor o zakonodajnem svežnju, ki bo EU-ju omogočil pomoč Ukrajini v letu 2023. Svet je odločitev sprejel po pisnem postopku in bo predlog posredoval Evropskemu parlamentu, ki bi ga lahko nato potrdil že prihodnji teden.

"Ukrajina lahko računa na EU. Še naprej bomo podpirali Ukrajino, tudi finančno, dokler bo treba. Zakonodaja, ki smo jo danes sprejeli, pomeni, da lahko Ukrajina računa na redno finančno pomoč EU-ja vse leto 2023," je ob tem sporočil češki finančni minister Zbynek Stanjura.

Sveženj omogoča strukturno rešitev za finančno podporo Ukrajini, pojasnjujejo in dodajajo, da bodo posojila v znesku 18 milijard evrov imela 10-letno obdobje vračanja. "Države članice bodo krile večji del stroškov obresti prek zunanjih namenskih prejemkov. Jamstva za ta posojila bodo zagotovljena bodisi iz proračuna EU-ja bodisi od držav članic," so dodali.

Kar je bilo sprva mišljeno kot sveženj pomoči, ki bi terjal soglasno podporo vseh 27 članic, je tako na koncu postal sistem posojil, za katera bodo lahko ob morebitnem nadaljnjem nasprotovanju Madžarske jamčile posamezne države članice.

Madžarska je namreč na srečanju finančnih ministrov povezave v ponedeljek vztrajala pri blokadi pomoči Ukrajini, svojo podporo pa pogojevala z izplačilom evropskih sredstev, ki jih ne prejme zaradi nespoštovanja načel vladavine prava.

Orban je sicer poročila o madžarskem vetu označil za lažne novice, češ da je njegova država pripravljena nameniti finančno pomoč Ukrajini, a na bilateralni ravni.