Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za zaupnico je glasovalo 156 senatorjev v 321-članskem zgornjem domu italijanskega parlamenta, 140 jih je bilo proti, 16 pa se jih je vzdržalo.

Za potrditev zaupnice je vlada potrebovala navadno večino glasov v senatu. Še tik pred glasovanjem ni bilo jasno, ali ji bo to uspelo, saj je vladajoča koalicija po izstopu stranke Živa Italija izgubila večino v zgornjem domu parlamenta.

Conte je senatorje v večurni razpravi pred glasovanjem pozval, naj podprejo zaupnico. O njej so glasovali, potem ko je pretekli teden iz vlade izstopila stranka Živa Italija. V koaliciji ostajajo samo še tri stranke: populistično Gibanje petih zvezd, levosredinska Demokratska stranka in levičarska stranka Svobodni in enakopravni. Podpora vladi je zdaj šibkejša, čeprav je Conteju uspelo pridobiti nekaj nestrankarskih sredinskih glasov.

Sorodna novica Vladna kriza v Italiji: Conte dobil zaupnico v poslanski zbornici

Živo Italijo, ki jo vodi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, je Conte v nagovoru senatorjem obtožil, da je povzročila nemir v vladi. "Težko je vladati z nekom, ki stalno spodkopava politično ravnovesje, ki so ga s potrpežljivostjo dosegle stranke večine," je dejal.

Poudaril je še, da je zaradi pandemije covida-19 še pomembneje, da vlada ostane na položaju.

Renzi je v svojem govoru pred senatom pozno popoldne poudaril, da Italija potrebuje močnejšo vlado. Zavrnil je očitke, da je Živa Italija z izstopom iz vlade ravnala neodgovorno.

Po glasovanju je Conte brez izjav zapustil senat še pred razglasitvijo izidov, na svoji spletni strani poroča časopis La Repubblica.

V ponedeljek je zaupnico že potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Za je glasovalo 321 poslancev, proti 259, 27 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu
vzdržali. Renzi je namreč zahteval še dodatna sredstva iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM), čemur ostro nasprotuje Gibanje petih zvezd.

Contejeva vlada kljub odstopom dobila zaupnico