Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za zaupnico je glasovalo 156 senatorjev v 321-članskem zgornjem domu italijanskega parlamenta, 140 jih je bilo proti, 16 pa se jih je vzdržalo.

Za potrditev zaupnice je vlada potrebovala navadno večino glasov v senatu. Še tik pred glasovanjem ni bilo jasno, ali ji bo to uspelo, saj je vladajoča koalicija po izstopu stranke Živa Italija izgubila večino v zgornjem domu parlamenta.

Conte je senatorje v večurni razpravi pred glasovanjem pozval, naj podprejo zaupnico. O njej so glasovali, potem ko je pretekli teden iz vlade izstopila stranka Živa Italija. V koaliciji ostajajo samo še tri stranke: populistično Gibanje petih zvezd, levosredinska Demokratska stranka in levičarska stranka Svobodni in enakopravni. Podpora vladi je zdaj šibkejša, čeprav je Conteju uspelo pridobiti nekaj nestrankarskih sredinskih glasov.

Vladna kriza v Italiji: Conte dobil zaupnico v poslanski zbornici

Živo Italijo, ki jo vodi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, je Conte v nagovoru senatorjem obtožil, da je povzročila nemir v vladi. "Težko je vladati z nekom, ki stalno spodkopava politično ravnovesje, ki so ga s potrpežljivostjo dosegle stranke večine," je dejal.

Poudaril je še, da je zaradi pandemije covida-19 še pomembneje, da vlada ostane na položaju.

Renzi je v svojem govoru pred senatom pozno popoldne poudaril, da Italija potrebuje močnejšo vlado. Zavrnil je očitke, da je Živa Italija z izstopom iz vlade ravnala neodgovorno.

Po glasovanju je Conte brez izjav zapustil senat še pred razglasitvijo izidov, na svoji spletni strani poroča časopis La Repubblica.

V ponedeljek je zaupnico že potrdil spodnji dom parlamenta, poslanska zbornica. Za je glasovalo 321 poslancev, proti 259, 27 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu
vzdržali. Renzi je namreč zahteval še dodatna sredstva iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM), čemur ostro nasprotuje Gibanje petih zvezd.

Contejeva vlada kljub odstopom dobila zaupnico