Poslance, ki niso del vladajoče koalicije, je Conte pozval, naj podprejo vlado, da ta ne bi razpadla sredi pandemije covida-19. Foto: EPA
Poslance, ki niso del vladajoče koalicije, je Conte pozval, naj podprejo vlado, da ta ne bi razpadla sredi pandemije covida-19. Foto: EPA

Conteja sicer v torek čaka še glasovanje o zaupnici v zgornjem domu parlamenta, senatu.

Conte je pred glasovanjem poslance pozval, naj podprejo zaupnico. Poudaril je, da je treba vladno krizo, ki jo je z izstopom iz vlade povzročila stranka nekdanjega premierja Mattea Renzija Živa Italija, rešiti v parlamentu.

Po premierjevih besedah je kriza, ki jo je sprožila Renzijeva stranka, škodovala državi. Poudaril je, da tistega, kar se je zgodilo, ni mogoče preklicati, s čimer je posredno zavrnil poskus nekdanjega premierja, da bi se vrnil v vlado.

Z odstopom ministric iz vrst Žive Italije je "nastala kriza, ki jo je treba razjasniti tukaj", je Conte povedal poslancem. Pri tem je treba upoštevati dejanja, ki so zaznamovala njegov mandat, je dodal.

Poslance, ki niso del vladajoče koalicije, je pozval, naj podprejo vlado, da ta ne bi razpadla sredi pandemije covida-19. Za spopad z izzivi, ki so pred Italijo, ta potrebuje "največjo mogočo enotnost in največji mogoči konsenz v parlamentu", je poudaril.

Sorodna novica Propad vladne koalicije v Italiji

Spremenjena vlada?

V poslanski zbornici imajo vladne stranke večino, v senatu, ki bo o zaupnici Conteju glasoval v torek, pa je brez Žive Italije nimajo. Če bo senat zavrnil zaupnico, je mogoče pričakovati premierjev odstop.

Potem bi lahko glavni vladni stranki Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka (PD) skušali odpraviti nesoglasja z Renzijem in bi oblikovali spremenjeno vlado. A so v gibanju in PD-ju zavrnili možnost, da bi zgladili spor z nekdanjim premierjem.

Še dve drugi možnosti

Druga možnost je oblikovanje velike koalicije, ki bi jo verjetno vodila nestrankarska oseba. Tretja možnost pa so predčasne volitve, na katerih bi verjetno zmagala desna opozicija. Desne in desnosredinske stranke se tudi zavzemajo za to možnost.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Vlada je pozno pretekli teden potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se glasovanja o načrtu vzdržali. Renzi je namreč zahteval še dodatna sredstva iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM), čemur ostro nasprotuje Gibanje petih zvezd.

Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Foto: EPA
Spor v italijanski vladi se je zaostril zaradi porabe svežnja za okrevanje po pandemiji. Foto: EPA

Italijanski premier pred poslansko zbornico

Conte je nagovoril spodnji dom italijanskega parlamenta, poslansko zbornico, in pojasnjeval razmere, v katerih se je znašla vlada po izstopu stranke Živa Italija. Pričakovati je, da bo njegovemu nagovoru sledilo glasovanje o zaupnici, v torek pa bo Conte nagovoril še senat.

Prav v senatu Conteja na glasovanju o nezaupnici čaka največji preizkus, saj je po izstopu Žive Italije nekdanjega premierja Mattea Renzija iz vlade v njem izgubil večino. Da bi njegova vlada preživela, bo Conte potreboval podporo zadostnega števila opozicijskih poslancev.

Renzi, čigar stranka se je v sredo umaknila iz italijanske vlade zaradi nestrinjanja glede porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19, je v petek ocenil, da vlada ne bo dobila zadostne podpore, še posebej ne v senatu. "Mi ne bomo glasovali za zaupnico, in če ne bodo zbrali zadostnega števila glasov, bo treba oblikovati drugo vlado," je napovedal Renzi.

Najmočnejši koalicijski stranki, levosredinska Demokratska stranka in populistično Gibanje petih zvezd, vztrajata, da z Renzijevo stranko ne bosta več oblikovali koalicije, saj se je izkazala za nezanesljivo. Opozicija pa poziva k predčasnim volitvam, ki jim je koalicija najmanj naklonjena. Glede na javnomnenjske raziskave bi na njih zmagala desna sredina.

Italijanska vlada v krizi: Conte prosi za glasove