Novi premier Zdravko Krivokapić. Foto: Reuters
Novi premier Zdravko Krivokapić. Foto: Reuters

Kljub številnim kadrovskim in vsebinskim pomislekom so vlado, v kateri nihče od 12 ministrov ni politik, podprli vsi do zdaj opozicijski poslanci in tako socialiste Mila Đukanovića po treh desetletjih poslali v opozicijo. Krivokapić ne bo imel lahkega dela. Razdeljena država, v parlamentu en glas večine, stranke, ki so ga podprle, pa povezuje predvsem nasprotovanje Đukanovićevim socialistom.

"Morda prvič v črnogorski zgodovini dobivamo vlado strokovnjakov, ki bo poskušala razširiti naše svoboščine in spodbujati oblikovanje novih vrednot," je dejal Krivokapić.

Premier odhajajočo oblast obtožuje organiziranega kriminala in korupcije. Najprej se bo lotil okrevanja gospodarstva, boja proti koronavirusu, vladavine prava, pa tudi zakona o poreklu premoženja, lustraciji, zmanjšanja javne porabe, spremembe zakona o verski svobodi. Cilj ostaja Evropska unija, izpolnjevali bodo vse mednarodne obveznosti, tudi v okviru Nata.

Udar na temelje državnosti?

Nasprotniki govorijo o udaru na temelje državnosti, saj da ključna ministrstva zasedajo ljudje, ki ne priznavajo Črne gore in črnogorskega naroda, med njimi odkriti podporniki četniške ideologije. Večina je Srbov blizu Pravoslavni cerkvi.

"Če že jemljete 2000 evrov plače mesečno, si preberite ustavo. Kdo ste vi, da bi preštevati krvna zrnca in ugotavljali, ali je nekdo Srb ali Črnogorec, in da govorite o nacionalnosti ali verskih prepričanjih posameznikov," je bil ogorčen Dritan Abazović, vodja gibanja Ura, novi podpredsednik vlade.

Nezadovoljni s programom so tudi v Demokratski fronti, ki jo je na volitvah vodil prav Krivokapić, a njihovih predstavnikov ni v oblasti. Podpora ne bo brezpogojna in jo bo konec, če bi ugotovili, da je Krivokapić most za bežanje skorumpiranih predstavnikov socialistov.

Nekdanji premier Duško Marković pa pravi, da se napadi na črnogorsko identiteto, ki so zaznamovali njegov mandat, nadaljujejo. Tudi s trditvami, da so bile odločitve črnogorske skupščine iz leta 1918 o priključitvi Srbiji osvoboditev, in ne okupacija, zato so pred dnevi izgnali srbskega veleposlanika.