Črnogorski poslanci so leta 2018 sprejeli resolucijo, s katero so simbolično razveljavili odločitev skupščine leta 1918. Črna gora je neodvisnost od Srbije razglasila leta 2006. Foto: Reuters
Črnogorski poslanci so leta 2018 sprejeli resolucijo, s katero so simbolično razveljavili odločitev skupščine leta 1918. Črna gora je neodvisnost od Srbije razglasila leta 2006. Foto: Reuters

Po poročanju srbskega portala B92 je srbski predsednik Aleksandar Vučić že sklical izredni sestanek s premierko Ano Brnabić in zunanjim ministrom Nikolo Selakovićem. Po njem je srbska premierka sporočila, da bo Srbija enostransko umaknila odločitev za izgon črnogorskega veleposlanika v državi Tarzana Miloševića. "Načela in pravila so pomembna, a življenje je pomembnejše. Prišel je čas za prijateljstvo s Črno goro," je povedala.

Dodala je, da je bilo to tudi Vučićevo sporočilo njej in Selakoviću. To je pozneje po poročanju srbske agencije Tanjug novinarjem med obiskom Kruševca povedal tudi Vučić. "Odnosi med sosedi pomenijo več od diplomatskih pravil," je dejal in povedal, da je sam predlagal odločitev o enostranskem umiku ukrepa. Prepričan je, da bo to prispevalo k boljšim odnosom med državama, ki sta še v bližnji preteklosti tvorili skupno tvorbo. Vučić meni, da lahko Srbija tako pokaže "svojo moč, ne pa šibkosti". Šlo naj bi namreč za znak, da si želi prijateljske in bratske odnose s sosedo.

Oblasti v Podgorici so namreč srbskega veleposlanika Vladimirja Božovića razglasile za nezaželeno osebo zaradi njegove izjave, da je bila odločitev črnogorske skupščine leta 1918, ko so se odločili za odpravo neodvisnosti in priključitev Črne gore Srbiji ter s tem Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, "osvoboditev" in "svobodna volja" črnogorskega naroda. Črna gora je veleposlaniku dala 72 ur časa, da zapusti državo.

Črnogorska vlada meni, da je Božović s svojo izjavo "omalovaževal državo". "Božović je na najbolj neposreden način očrnil državo, ki mu je nudila diplomatsko gostoljubje," je poudarilo zunanje ministrstvo v Podgorici. Demokratska stranka socialistov črnogorskega predsednika Mila Đukanovića je odločitev zunanjega ministrstva pozdravila, prosrbske stranke pa napovedujejo, da jo bo nova vlada, ki naj bi prisegla sredi tedna, preklicala.

Trenja med Črno goro in Srbijo

Črna gora razglasila neodvisnost od Srbije leta 2006

Srbija je nekaj ur pozneje napovedala vzajemni ukrep in sporočila, da mora veleposlanik Črne gore Tarzan Milošević državo zapustiti v 72 urah, je sporočilo srbsko zunanje ministrstvo. Zvečer so sporočili, da so odločitev o izgonu umaknili.

Črnogorski poslanci so leta 2018 sprejeli resolucijo, s katero so simbolično razveljavili odločitev skupščine leta 1918. Črna gora je neodvisnost od Srbije razglasila leta 2006.

V Črni gori naj bi v sredo parlament potrdil sestavo nove vlade mandatarja Zdravka Krivokapića. Ta je sestavo nove vlade predstavil prejšnji teden, potem ko je na parlamentarnih volitvah 30. avgusta zmagala opozicija s tesno večino 41 poslancev od skupno 81 in tako prvič po 30 letih na oblasti porazila Demokratsko stranko socialistov predsednika države Mila Đukanovića.

Varhelyi pozdravil odločitev Srbije

Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je pozdravil odločitev srbske vlade, da umakne odločitev o izgonu črnogorskega veleposlanika v Beogradu, Črno goro pa je pozval, naj stori enako.

"Spoštovanje dobrososedskih odnosov in regionalnega sodelovanja je temelj procesa širitve ter stabilizacije in pridruževanja," je ob odločitvi srbske vlade na Twitterju zapisal Varhelyi.

Diplomatski spor med Srbijo in Črno goro