V spor sta se zdaj zapletla še premier Zdravko Krivokapić in podpredsednik vlade ter vodja najmanjše vladne stranke URA. Ta zahteva glasovanje o nezaupnici tehnokratski vladi, premier pa je odgovoril s predlogom za menjavo Abazovića.

Zdravko Krivokapić. Foto: Reuters
Zdravko Krivokapić. Foto: Reuters

Predlog najmanjše vladne stranke URA po izglasovanju nezaupnice izvršni oblasti in oblikovanju manjšinske vlade je le še poglobil politično krizo, ki se je začela kmalu po tem, ko so raznovrstne stranke, med njimi prosrbske in proruske tudi s podporo Srbske pravoslavne cerkve, prevzele oblast v Črni gori in za premierja imenovale Zdravka Krivokapića. Tega si želi že dolgo znebiti tudi največja vladna stranka Demokratska fronta.

Predsednik parlamenta je tako za začetek februarja sklical kar tri izredne seje – eno o premierjevem predlogu razrešitve njegovega namestnika Dritana Abazovića. Za to se je odločil, ker je Abazović skupaj z opozicijo napovedal glasovanje o zaupnici vladi. Na drugi seji bodo odločali o vladnem predlogu skrajšanja mandata parlamenta, kar bi bila pot do predčasnih volitev, na tretji pa bo na sporedu nezaupnica vladi, za katero naj bi bilo v parlamentu dovolj glasov.

"Nezaupnica vladi pomeni njen padec. V takem primeru ji po naši ustavi mandat preneha, a mora delo nadaljevati do imenovanja nove vlade. Ustava tudi ne dopušča, da bi v času trajanja mandata tega parlamenta izbrali povsem novo vlado z novim premierjem. Mogoča bi bila le rekonstrukcija," pojasnjuje Đorđe Blažić.

Vse pa je odvisno najprej od sklepčnosti parlamenta in nato od ravnanja opozicije, tudi Đukanovićevih socialistovi, ki si ob prepiranju koalicije lahko le manejo roke. Krivokapić je namero stranke URA po oblikovanju manjšinske vlade s podporo opozicije razglasil za neustavno, sam podpira volitve, ki pa bi lahko na oblast vrnile socialiste, ki so jih rušili četrt stoletja.

Pred odločanjem pa v Črno goro, kjer je sinoči potekalo več protestov proti manjšinski vladi, prihaja ameriški posrednik Gabriel Escobar, ki je Demokratski fronti očital, da spodbuja delitve in blokira reforme ter približevanje Uniji.

Črna gora je v globoki politični krizi