Črnogorski predsednik Milo Đukanović je pozval k izvedbi predčasnih volitev. Foto: EPA
Črnogorski predsednik Milo Đukanović je pozval k izvedbi predčasnih volitev. Foto: EPA

Odločitev je zdaj v rokah predsednice črnogorskega parlamenta Danijele Đurović.

Prosrbska koalicija v Črni gori je na volitvah avgusta 2020 osvojila 41 od 80 poslanskih sedežev in prvič po 30 letih z oblasti izrinila Đukanovićevo prozahodno Demokratsko stranko socialistov (DPS).

Nova koalicija je obljubila, da bo odpravila korupcijo v državi, ki je po njeni oceni cvetela v času vladavine DPS-ja, vendar pa se je pozneje zapletla v notranje spore. Zadnja manjšinska vlada pod vodstvom Abazovića je bila konec avgusta odstavljena po izglasovani nezaupnici, ki jo je vložilo pet strank na čelu z DPS-jem.

Od takrat si Demokratična fronta (DF), ki je prosrbsko in prorusko usmerjena, prizadeva obuditi koalicijo, ki je nastala avgusta 2020. Vendar pa se je rok za takšno oživitev v ponedeljek iztekel, navaja DPA.

Vodja DF-ja Andrija Mandić je Đukanoviću sicer napisal pismo, v katerem je zatrdil, da ima ustna zagotovila 41 poslancev o podpori nekdanjemu diplomatu in prosrbskemu politiku Miodragu Lekiću za mesto predsednika vlade. Toda to ni dovolj, saj mora biti podpora izražena v pisni obliki, je pojasnil Đukanović.

V Abazovićevo vlado so poleg njegovega državljanskega gibanja URA in prosrbske Socialistične narodne stranke Črne gore (SNP) vstopile še Socialdemokratska stranka (SDP) in manjšinske stranke Hrvatov, Bošnjakov in Albancev, predstavniki Đukanovićevega DPS-ja pa so jo podprli, a v njej niso sodelovali. Vlada trenutno do imenovanja nove oziroma do novih parlamentarnih volitev opravljala tekoče posle.