Foto: EPA
Foto: EPA

Razlog za to je ministrova nedavna izjava, da bo genocid v Srebrenici, v katerem so bosanski Srbi julija 1995 pobili okoli 8000 Bošnjakov, priznal, "ko bo ta nedvoumno dokazan".

Leposavić je obenem kritiziral mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je zaradi genocida v Srebrenici izreklo več sodb, saj da je izgubilo svojo legitimnost.

Premier je pojasnil, da je Leposavića najprej pozval, naj prekliče svoje izjave ali odstopi, a je to zavrnil, zato ga bo zdaj odstavil sam, da ohrani integriteto vlade. Nedopustno namreč je, da pravosodni minister razširja svoja zasebna stališča, je dejal.

35-letni pravnik Leposavić ne pripada nobeni vladni stranki, ampak je bil na mesto ministra decembra imenovan kot nestrankarski strokovnjak. Pred leti je bil sicer dejaven v nekaterih desnonacionalističnih strankah.

Njegove izjave o Srebrenici, ki jih je izrekel pred dvema tednoma v črnogorskem parlamentu, so naletele na oster odziv v Črni gori in širše v regiji. Za dodatna pojasnila v povezavi s tem je zaprosila Evropska komisija in večina veleposlaništev v Podgorici.