Številna francoska smučišča imajo zaradi pomanjkanja snega zelo slabo zimsko sezono. Na fotografiji je smučišče The Mourtis v Boutxu. Foto: Reuters
Številna francoska smučišča imajo zaradi pomanjkanja snega zelo slabo zimsko sezono. Na fotografiji je smučišče The Mourtis v Boutxu. Foto: Reuters

Uprava smučišča Luchon-Superbagneres v Pirenejih je izredno operacijo izvedla v petek ponoči. Helikopter je dve uri prenašal sneg na nižje ležeče predele smučišča, kjer so proge za začetnike in smučarske šole.

Direktor lokalnega sveta Hervé Pounau, ki je sprejel odločitev o prenosu snega, je povedal, da se bo poteza finančno hitro obrestovala, saj bi v nasprotnem primeru morali smučišče zapreti. "Stalo nas bo med 5000 in 6000 evrov, na dolgi rok pa se nam bo povrnilo v vsaj 10-krat višjem znesku," je zapisal Pounau, ki je ob tem dejal, da so zaradi prenosa snega ohranili med 50 in 80 delovnih mest, od žičničarjev, smučarskih učiteljev, varušk do osebja v trgovinah, kjer izposojajo smučarsko opremo.

"S snegom nismo prekrili celotnega smučišča. Brez tega ukrepa bi morali zapreti velik del smučišča, zdaj pa je čas počitnic, ko imamo največ aktivnosti za začetnike in smučarske šole," je še dejal po poročanju Guardiana. Ob tem je priznal, da poteza ni bila "ravno ekološka," a hkrati je poudaril, da "gre za izjemne razmere in da tega ne nameravajo ponoviti. Tokrat nismo imeli izbire."

Vsi pa nad to potezo smučišča niso navdušeni. Francoski okoljevarstveniki so ji ostro nasprotovali. Po besedah Bastiana Hoja, sekretarja stranke Ecologie Les Verts, je prenos snega jasen dokaz, da gre za "narobe svet."

Francoske regije imajo zimske počitnice v razponu šestih tednov.

Na omenjenem smučišču zaradi izredno mile zime obratuje le šest od 28 prog. Pretekli teden so se temperature v Pirenejih dvignile za 10 stopinj Celzija, zato sneg hitro kopni.

Po podatkih francoske meteorološke agencije je bil januar v Franciji najtoplejši v zadnjih 120 letih.