Danska premierka Mette Frederiksen je v intervjuju na danskem televizijskem kanalu TV 2 poudarila, da je napad na javno osebo
Danska premierka Mette Frederiksen je v intervjuju na danskem televizijskem kanalu TV 2 poudarila, da je napad na javno osebo "napad na vse nas". Foto: Reuters

V svojem prvem intervjuju po napadu je Frederiksen za dansko javno radiotelevizijo dejala, da "še ni popolnoma pri sebi" in bo delo nadaljevala iz pisarne, je poročal Euronews. Dejala je, da jo še vedno bolijo glava, vrat in rama, vendar jo je najbolj prizadel psihični šok, potem ko jo je v središču Københavna napadel moški.

"Zelo strah vzbujajoče je, da obstaja nekdo, ki prestopi zadnjo fizično mejo, ki jo imaš in ki ti je kot človeku dovoljena. To je bil kar šok in presenečenje," je dejala.

Po navedbah policije je osumljenec v petek malo pred 18. uro na Kultorvetu, priljubljenem trgu v središču Københavna, stopil do Frederiksen in jo s stisnjeno pestjo udaril v desno nadlaket.

Moški, ki ni bil imenovan, je na sobotnem zaslišanju povedal, da se mu je Frederiksenova zdela "res dobra predsednica vlade". Policija, ki meni, da napad ni bil politično motiviran, je povedala, da je bil v času napada močno opit in morda pod vplivom mamil, je poročal Guardian.

"Kot človek čutim, da je to napad name," je dejala Frederiksen. "Vendar ne dvomim, da sem bila napadena, ker sem predsednica vlade. Tako je to tudi neke vrste napad na vse nas. V naši družbi ni prostora za nobeno obliko nasilja."

"Po mojem mnenju gre verjetno tudi za kopičenje številnih drugih stvari," je dejala predsednica vlade in navedla, da je napad sledil "dolgotrajnim grožnjam na družbenih omrežjih, ki so se v zadnjem času še poslabšale, zlasti po vojni na Bližnjem vzhodu".

"V družbi se nekaj kuha," je dejala. Kot je pojasnila v intervjuju, so se meje tega, čemur so politiki lahko izpostavljeni, "močno premaknile", obstajajo kraji, ki jih ne morejo več obiskati.

Stopnjevanje napadov na politike

Napad na dansko premierko je bil le eden v vrsti napadov na evropske politike, od katerih je bil najresnejši majski strelski napad na slovaškega premierja Roberta Fica.

V Nemčiji se je število napadov na politike v zadnjem desetletju skoraj potrojilo, pravi nemški statistični urad, žrtve napadov pa so tako koalicijski kot opozicijski politiki, je poročal Euronews. V Dresdnu so napadli nemškega poslanca iz vrst socialdemokratov, ki je lepil plakate. V bolnišnico je za kratek čas moral tudi nemški senator, ki ga je nekdo udaril po glavi, v jugozahodnem nemškem mestu Mannheim pa so zabodli kandidata skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo.

V intervjuju za nemško televizijo Tageschau je socialdemokratski politik Lars Klingbeil opozoril na porast nasilja nad politiki. "Naši strankarski kolegi poročajo o napadih, da so jim grozili ali jih preganjali. To se dogaja tudi v drugih demokratičnih strankah. To je družbena težava," je dejal.