Danski obveščevalci so Američanom pomagali vohuniti za številnimi evropskimi politiki. Foto: EPA
Danski obveščevalci so Američanom pomagali vohuniti za številnimi evropskimi politiki. Foto: EPA

V letu 2013 so začele prihajati na dan informacije, da so ZDA pod predsednikom Barackom Obamo vohunile za številnimi evropskimi voditelji. Med drugim so prisluškovali telefonu nemške kanclerke Angele Merkel.

Današnje poročilo več medijev navaja, da so ameriškim obveščevalcem pri vohunjenju pomagale danske obrambne obveščevalne službe (FE).

Danski obveščevalci so glede na poročilo pomagali vohuniti za vodilnimi politiki na Švedskem, Norveškem, Nizozemskem in v Franciji ter v sosednji Nemčiji. Sodelovali naj bi celo pri vohunjenju v domovini in v ZDA.

V medijskem poročilu so sodelovale radiotelevizije na Danskem (DR), Švedskem (SVT) in Norveškem (NRK) ter francoski časopis Le Monde, nemški časopis Süddeutsche Zeitung ter nemški javni radioteleviziji NDR in WDR. Informacije so jim predali žvižgači iz vrst obveščevalcev.

Angela Merkel naj ne bi vedela ničesar o sodelovanju Danske

S podporo danskih obveščevalcev so Američani poleg kanclerke vohunili tudi za nemškim predsednikom Frankom-Walterjem Steinmeierjem ter takratnim kanclerskim kandidatom iz vrst socialdemokratov Peerom Steinbrückom, poroča Deutsche Welle.

Niti Merkel niti Steinmeier na drugi strani naj ne bi "vedela ničesar" o danski pomoči pri vohunjenju, prenaša Deutsche Welle. Tiskovni predstavnik je dejal, da je bila kanclerka obveščena o razkritjih.

Danska vlada je na drugi strani za vpletenost svojih obveščevalcev pri sodelovanju z NSA-jem vedela vsaj od leta 2015, še navaja poročilo.

Danska vlada več let vedela za sodelovanje z Američani

Nemška radiotelevizija NDR je poročala, da je vlada začela zbirati informacije o sodelovanju že med letoma 2012 in 2014, po razkritjih ameriškega žvižgača in nekdanjega zaposlenega pri NSA-ju Edwarda Snowdna.

FE je glede na zbrane podatke vohunil tudi v domovini, in sicer na danskem zunanjem in finančnem ministrstvu ter za danskim proizvajalcem orožja. Danska vlada je lani, ko se je zavedala razsežnosti vohunjenja, razpustila celotno vodstvo obveščevalcev.