To je prvi primer, da je redno višje sodišče razsojalo o spornem programu NSA-ja, ki ga je od leta 2006 potrjevalo posebno sodišče za nacionalno varnost, katerega odločitve so sicer tajne. Foto: EPA
To je prvi primer, da je redno višje sodišče razsojalo o spornem programu NSA-ja, ki ga je od leta 2006 potrjevalo posebno sodišče za nacionalno varnost, katerega odločitve so sicer tajne. Foto: EPA

Trije zvezni sodniki so v sodbi na 97 straneh odločili, da določila ameriškega zakona o domovinski varnosti (Patriot Act) ne omogočajo avtorizacije zbiranja telefonskih metapodatkov in da "ne morejo nositi odgovornosti, ki jim jo nalaga vlada", piše ameriški časnik New York Times.

Sodišče je sicer odločalo v tožbi Ameriške unije za državljanske svoboščine (ACLU) proti NSA-ja in FBI-ju, ki je bila vložena, potem ko je žvižgač Edward Snowden razkril razsežnosti programov nadzora v imenu nacionalne varnosti. Prvostopenjsko sodišče je odločilo, da je bil program zakonit, prizivno sodišče pa je zdaj razsodbo obrnilo. Ni se pa sodišče izreklo glede obtožb, da je program NSA-ja kršil tudi ameriško ustavo, navaja New York Times.

Razprave o ukinitvi NSA-ja
Določil, ki omogočajo Zveznemu preiskovalnemu uradu zbiranje podatkov podjetij v protiterorističnih preiskavah, ni mogoče legitimno interpretirati na način, da bi omogočala sistematično in splošno zbiranje podatkov o telefonskih klicih v domačem prometu, je odločilo sodišče. Razsodba bo zagotovo povečala napetosti v kongresu, kjer se razvnema razprava, ali bi program NSA-ja ukinili, zamenjali ali celo razširili.

Kot navaja New York Times, naj bi bili v predstavniškem domu pripravljeni sprejeti zakon, ki bi končal omenjeni program zbiranja telefonskih podatkov, vendar pa se temu močno upira vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell. Podobna zakonska pobuda je bila v senatu že zavrnjena novembra lani, ravno zaradi McConnellove intervencije. Zdaj predlaga, da bi sporna zakonska določila "jasno dopolnili" na način, da bi se program lahko nadaljeval v sedanji obliki.