Foto: Reuters
Foto: Reuters

Abildgaardova se je na zahtevo predsednice parlamenta Pie Kjaersgaard odzvala na Facebooku, objava pa je bila deležna skoraj 2.000 komentarjev.

"Nisem prosila za dovoljenje, če bi lahko pripeljala svojo hčerko v dvorano, ker sem predtem že videla kolegico, kako je v dvorano prinesla svojega otroka, pa ni
bilo težav," je zapisala 30-letna konservativna poslanka.

"Še nikdar nisem pripeljala hčerke v parlament, pa tudi danes nisem imela tega v načrtu. Ampak njen oče (Jens Jacob) tokrat ni mogel priskočiti na pomoč, tik pred sejo pa sem izvedela, da moram glasovati. Bila je dobre volje in z dudo v ustih."

Nekdanja voditeljica skrajno desne Danske ljudske stranke in zdajšnja predsednica parlamenta Pia Kjaersgaard je prek svojega asistenta Abildgaardovi sporočila, da v
dvorani parlamenta ni dobrodošla z otrokom in naj petmesečno Esther Marie iz dvorane umakne.

Predčasno prišla s porodniškega dopusta

Ko so mediji Kjaersgaardovo pozneje povprašali o dogodku, je povedala, da bi "morali biti v dvorani poslanci, ne pa dojenčki in otroci", ob tem pa dodala, da bodo objavili jasna navodila.
Abildgaardova je svojega otroka zaupala svoji asistentki, preden se je vrnila v dvorano na glasovanje, poroča AFP.

Po danski zakonodaji glede starševskega dopusta je bila Abildgaardova upravičena do enoletnega porodniškega dopusta s polno plačo, a se je odločila na delo vrniti predčasno. Je poslanka Konservativne stranke, ki je del vladajoče desnosredinske koalicije.

Septembra lani je novozelandska premierka Jacinda Ardern pripeljala svojo trimesečno hčerko v generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku in se igrala z njo, preden je imela na mirovnem vrhu Nelsona Mandele svoj govor. Med njim je dojenčico v naročju držal partner Ardernove.