Migranti čolne uporabljajo za pot čez Rokavski preliv. Foto: Reuters
Migranti čolne uporabljajo za pot čez Rokavski preliv. Foto: Reuters

Nakup kajakov "zaradi trenutnih okoliščin" ne bo več mogoč v Decathlonovih trgovinah v mestih Calais in Grande-Synthe, ki leži v bližini Dunkerqua, so zapisali pri trgovcu s športno opremo.

Tovrstne čolne bi kupci namreč lahko namesto za športne dejavnosti uporabili za prečkanje Rokavskega preliva, pri čemer pa bi lahko bila ogrožena življenja ljudi.

Da ustavijo prodajo kajakov, so se sicer odločile že trgovine same, uprava pa je to odločitev odobrila, so še sporočili iz podjetja.

Kajaki bodo še naprej na voljo za nakup po spletu in v drugih trgovinah. Trgovine v Calaisu in mestu Grande-Synthe pa bodo še naprej prodajale zaščitno opremo, kot so rešilni jopiči in termalna zaščita, ter tudi vesla.

Število ljudi, ki skušajo čez Rokavski preliv iz Francije v Veliko Britanijo, se v zadnjem času krepi. V petek so pogrešali tri migrante, ki so skušali to storiti s kajaki. Dva čolna so našli ob obali Calaisa in rešili dva človeka.

Francoske oblasti so v torek izvedle deset reševalnih operacij na morju, v katerih so rešili 272 migrantov, ki so skušali na čolnih po morju v Veliko Britanijo.

Zaradi vse večjega števila ljudi, ki prečkajo preliv, so se zaostrile tudi napetosti v odnosih med Parizom in Londonom. V ponedeljek sta se na pogovorih o tem sestala notranja ministra obeh držav Gerald Darmanin in Priti Patel. Dogovorila sta se za okrepitev operativnega sodelovanja, da bi preprečili nevarna prečkanja Rokavskega preliva.