Kdo bo nasledil Thereso May? Foto: EPA
Kdo bo nasledil Thereso May? Foto: EPA

Postopek izbire novega vodje vodi odbor 1922, v katerem so zbrani konservativni poslanci, je potrdil deset kandidatur. Do konca popoldneva, ko se je iztekel rok, je prijavo oddalo 11 kandidatov, vendar jo je Sam Gyimah, ki je edini med njimi podpiral nov referendum o brexitu, kmalu zatem umaknil. Dejal je, da ni dovolj časa, da bi si zagotovil podporo.

Največ možnosti, da nasledijo Mayevo, naj bi imeli nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, trenutni zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove. Zadnji se je sicer znašel pod drobnogledom javnosti, ko je pred dnevi priznal, da je v preteklosti užival kokain, v nedeljo pa je dejal, da ne bi bilo narobe, če bi preložili brexit na obdobje po 31. oktobru ‒ za nekaj dni ali tednov, če bi to zahtevala priprava dokončnega dogovora o izstopu.

Kandidati so še minister za zdravje Matt Hancock, nekdanji minister za priseljevanje Mark Harper, notranji minister Sajid Javid, nekdanja predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom, nekdanja ministrica za delo in pokojnine Esther McVey, nekdanji minister za brexit Dominic Raab in minister za mednarodni razvoj Rory Stewart.

Johnson velja za zelo neposrednega politika. Foto: Reuters
Johnson velja za zelo neposrednega politika. Foto: Reuters

Za najverjetnejšega naslednika Mayeve velja nekdanji londonski župan Johnson, ki je nedavno izjavil, da bo zavrnil plačilo ločitvenega računa za več kot 40 milijard evrov, če Evropska unija ne bo ponudila boljših izstopnih pogojev. Johnson je sicer napovedoval izstop z dogovorom ali brez njega konec oktobra.

Ob tem je ob začetku kampanje napovedal, da bo znižal davke tistim, ki zaslužijo več kot 50.000 funtov na leto. Prag za vstop v 40-odstotno obdavčitev dohodkov bi zvišal s 50.000 na 80.000 funtov letno. Kot poslanec sicer po poročanju BBC-ja zaslužil 79.468 funtov na leto. Gove je v odzivu na ta predlog povedal, da ne bi nikoli uporabil davčnega sistema za to, da bi znižal davke za najbogatejše.

Hunt je poudaril, da je država zaradi brexita v ustavni krizi. Za izhod iz slepe ulice glede brexita po njegovih besedah potrebujejo "zelo pameten pristop" ter izkušenega in resnega voditelja, ne pa prazne retorike. Njegovo kandidaturo sta podprli ministrica za delo Amber Rudd, sicer nasprotnica izstopa iz EU-ja, in ministrica za obrambo Penny Mordaunt, ki zagovarja brexit, še poroča BBC.

Začela se je tekma za naslednika Therese May

V več krogih glasovanja bo najprej 313 poslancev konservativne stranke izbralo dva kandidata za novega vodjo. Prvi krog je predviden v četrtek, nato pa še trije prihodnji teden. Med zadnjima dvema kandidatoma bo nato po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Novi predsednik bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.

Mayevi ni uspelo izpeljati brexita

Mayeva, ki se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, je odboru 1922 odstopno izjavo podala v petek in s tem uradno odstopila s položaja vodje konservativne stranke. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati izstopa Velike Britanije iz Evropske unije.

Konec maja je ob napovedi odstopa dejala, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Britanski parlament je doslej že trikrat zavrnil izstopni dogovor, tako da so morali brexit, ki je bil sprva predviden za 29. marec, že večkrat preložiti. Nazadnje so se sredi aprila Mayeva in voditelji 27 držav EU-ja dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.

Kot ocenjujejo strokovnjaki, bo britansko vlado v prihodnje vodil kdo izmed zagovornikov trše oblike izstopa Velike Britanije iz EU-ja. Večina kandidatov za vodjo konservativcev poudarja željo po dodatnih pogajanjih o izstopu, čeprav so v Bruslju in članicah Unije jasno dali vedeti, da je dogovorjeni izstop mogoč zgolj s takim dogovorom, kot ga je konec lanskega leta sklenila Mayeva.