Giorgia Meloni je svojo retoriko v predvolilnem času nekoliko umirila. Foto: Reuters
Giorgia Meloni je svojo retoriko v predvolilnem času nekoliko umirila. Foto: Reuters

V italijanski priseljenski skupnosti se medtem sprašujejo, v kolikšni meri bo nova koalicija uresničevala svoj predvolilni program – ta namreč predvideva strožjo obravnavo priseljencev.

Phaim Bhuiyan je v Italiji poznano ime. Avtor filmske uspešnice Bangla, ki humorno govori o frustracijah druge generacije bangladeških priseljencev, se je rodil v Rimu, državljanstvo pa je dobil šele pri osemnajstih letih. "Volilna zmaga Giorgie Meloni je sprožila zmedo. Ima precej jasna stališča do splava ali priseljevanja. Italija je demokratična država in vsak lahko ima svoje mnenje. Toda njene ideje bi lahko krepile sovraštvo in morda tudi rasizem. O to nisem povsem prepričan, toda biti moramo previdni," je dejal Bhuiyan.

Kaj lahko od nove vlade pričakujejo priseljenci? Foto: Reuters
Kaj lahko od nove vlade pričakujejo priseljenci? Foto: Reuters

Voditeljica je že napovedala, da njena vlada ne bo olajšala pridobivanja državljanstva za mladoletne potomce priseljencev. V preteklosti je zahtevala tudi pomorsko blokado Sredozemlja. Še junija je na shodu stranke Vox v Andaluziji v Španiji grmela proti islamizaciji Evrope. Svojo retoriko pa je v volilnem času umirila: zdaj načrtuje jasno ločitev med begunci in nezakonitimi ekonomskimi priseljenci, ki naj bi jih Italija učinkoviteje repatriirala, od Evrope pa zahteva ustanovitev zbirnih središč na južnih obalah Sredozemlja.

"Nočem, da bi naš narod izginil," je izjavila na milanskem shodu v dneh pred volitvami. "Čedalje manjšega števila novorojenih otrok ne bomo rešili s priseljenci, kot pravi levica. Hočem, da otroke naredijo naše družine," je še dodala političarka.

Meloni je pred volitvami obtoževala leve stranke, da njihovi priseljenski zakoni ne omogočajo učinkovitega načrtovanja potrebnega priseljevanja, vendar pa je bila pri tem netočna: priseljevanje še vedno regulira 20 let star zakon iz časa druge vlade Silvia Berlusconija.