V Italiji je dan spomina na fojbe 10. februar. Foto: BoBo
V Italiji je dan spomina na fojbe 10. februar. Foto: BoBo

Zakon podpira razpise za šole, pa tudi študije in druge raziskave na temo tega obdobja. Določa tudi sredstva za spominske slovesnosti. Za obdobje od 2019 do 2021 je namenjenih 150.000 evrov, poroča slovenski portal italijanske radiotelevizije Rai.

Sprejemanje zakona je pospremila burna razprava. Zakon je podprlo 27 svetnikov, dva opozicijska svetnika sta bila proti, in sicer svetnik stranke Slovenske skupnosti Igor Gabrovec in Furio Honsell z liste Open FVG.

Drugi svetniki FJK iz vrst opozicije se glasovanja niso udeležili. Svojo odločitev so utemeljili s tem, da niso želeli postati del politične igre, ki izkorišča trpljenje žrtev tistega obdobja.
V deželnem svetu bo potekala še razprava o osnutku državnega zakona, po katerem naj bi zanikanje v primeru fojb postalo kaznivo dejanje.

Italijani se sicer žrtev fojb in eksodusa Italijanov iz Dalmacije, Istre in Reke po letu 1943 od leta 2005 spominjajo tudi z dnevom spomina 10. februarja. Na letošnji tradicionalni slovesnosti pri Bazovici so govorniki pozivali h končanju zanikanja povojnih zločinov, čemur je pritrdil tudi predsednik Italije Sergio Mattarella. Predstavniki slovenskih oblasti so ob tem pozvali k spoštovanju zgodovinskih resnic in žrtev fašizma.