Di Maio je zatrdil, da bi morali prebežnike z ladje, ki je zdaj pred obalo Sicilije, prepeljati na Nizozemsko, saj ladja pluje pod nizozemsko zastavo, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

"Nizozemska brez trdnih idej o celoviti rešitvi ne bo sodelovala pri ad hoc ukrepih glede izkrcanja," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tiskovni predstavnik nizozemskega ministrstva za pravosodje in varnost Lennart Wegewijs.

Ladja Sea Watch je zdaj v vodah pred mestom Sirakuze na Siciliji. Foto: Reuters
Ladja Sea Watch je zdaj v vodah pred mestom Sirakuze na Siciliji. Foto: Reuters

V opozicijski Demokratski stranki so medtem zagotovili, da bo eden izmed njihovih poslancev šel na ladjo, kjer bo stalno prisoten. V nedeljo so šli na ladjo trije opozicijski poslanci, ki so poročali, da so prebežniki izčrpani.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea Watch 3, ki pluje pod nizozemsko zastavo, se je v četrtek zvečer zaradi slabe vremenske napovedi usmerila proti italijanski obali. Notranji minister Matteo Salvini je takrat kot že večkrat prej zatrdil, da ladji ne bodo dovolili vpluti. Di Maio je v petek na Facebooku zapisal, da bo vlada ladji zagotovila medicinsko in sanitarno pomoč, če bo to potrebno, sicer pa je ladjo pozval, naj nadaljuje pot proti Marseillesu.

Popoldne novi protesti
Za danes popoldne so sicer napovedani protesti proti italijanski vladi, ker ta ne dovoli izkrcanja ljudi z ladje. Na protestih pred parlamentom v Rimu se bodo predvidoma zbrali tudi politiki, intelektualci in kulturniki, ki so sprožili peticijo v podporo izkrcanju prebežnikov. Doslej jo je podpisalo okoli 600 ljudi.