Zunanji minister Luigi Di Maio. Foto: EPA
Zunanji minister Luigi Di Maio. Foto: EPA

Koliko članov in poslancev in poslank naj bi šlo z njim, ni razkril, za zdaj se neuradno govori o številki 60, je pa dejal, da Gibanje petih zvezd po razkolu ne bo več največja parlamentarna stranka. Prvo mesto bo tako po novem očitno pripadlo skrajno desni Ligi, ki sicer tudi vse glasneje nasprotuje nadaljnji dobavi orožja Ukrajini.

"Današnja odločitev je težka in nikoli si nisem niti predstavljal, da jo bom moral sprejeti (...), a danes jaz ter številni drugi kolegi in prijatelji zapuščamo Gibanje petih zvezd," je na novinarski konferenci povedal Di Maio, ki je v letih med 2017 in 2020 tudi vodil gibanje.

"Danes začenjamo novo pot z ljudmi, ki so se odločili gledati v prihodnost," je še dejal. S tem naj bi tudi potrdil poročanje italijanskih medijev, da naj bi se nova poslanska skupina imenovala Skupaj za prihodnost.

Draghijeva vlada bi sicer tudi v primeru, da izgubi podporo Gibanja petih zvezd, ohranila večino v parlamentu, vendar pa to ne bi bila več t. i. koalicija narodne enotnosti, katere vodenje je nekdanji vodja Evropske centralne banke prevzel februarja lani.

Tudi če bi se Draghi v tem primeru odločil ostati premier, bi utegnile Gibanju petih zvezd slediti še nekatere druge stranke, kar pa bi vodilo v padec vlade. Parlamentarne volitve v Italiji so sicer predvidene za pomlad.

Pogovor z Jankom Petrovcem o novi politični krizi v Italiji

Razkol glede odnosa do vojne v Ukrajini

Di Maio, ki podpira politiko premierja Draghija glede Ukrajine, je v sporu z aktualnim predsednikom stranke in nekdanjim premierjem Giuseppejem Contejem.

Nekdanji vodja Gibanja petih zvezd in namestnik premierja Di Maio zagovarja odločno podporo Kijevu in tudi zagotavljanje orožja Ukrajini. Conte po drugi strani meni, da bi se morala Italija osrediniti na iskanje diplomatske rešitve, ki bi pomagala končati vojno. Nasprotuje predvsem kakršnemu koli sodelovanju Italije v oboroževalni tekmi.

Italijanski senat je sinoči podprl resolucijo, s katero Italija podpira Ukrajino v vojni z Rusijo in tudi kandidaturo za vstop v Evropsko unijo. Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, je bila resolucija kaplja čez rob dlje časa trajajočega spora v Gibanju petih zvezd.

Conte je v izhodišču od resolucije zahteval parlamentarno potrjevanje vsakega vladnega ukrepa o vojaški pomoči Ukrajini, kar je sprožilo negodovanje Di Maia, ki je Conteja javno obtožil protievroatlantske drže. Trenje med njima je bilo očitno že prej, saj je Di Maio Conteja krivil za slabe rezultate na lokalnih volitvah.

"Sem prepričan atlanticist in proevropejec"

Napetosti so dosegle vrhunec prejšnji konec tedna, potem ko je Di Maio stranko javno pozval, naj preneha kritizirati Draghijev pristop do ukrajinske krize. "Voditelji moje lastne politične sile me obtožujejo, da sem atlanticist in proevropski. Naj povem, da – kot zunanji minister – v luči te grozljive vojne ponosno trdim, da sem prepričan atlanticist in proevropejec," je zapisal.

Podpora Draghijevi politiki

Italijanski poslanci in poslanke so medtem z večino glasov podprli politiko predsednika vlade Draghija v zvezi z vojno v Ukrajini.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je s 410 glasovi za in 29 proti potrdil resolucijo, ki podpira politiko vlade do Ukrajine. Draghi je zavzel odločno stališče glede ruske invazije, saj je Kijevu poslal orožje, podprl ukrajinske upe za vstop v Evropsko unijo in sankcije proti Moskvi, čeprav je Italija v veliki meri odvisna od ruskega plina.